türkiyen bölgelere göre elektronik faaliyetleri​

Sagot :

Cevap:

Bölgelerimize Göre Ekonomik Faaliyetler:

1) İç Anadolu Bölgesi

Ekonominin temeli tarım ve hayvancılığa dayanır. Konya Ovası, Ankara Ovası gibi geniş düzlüklere sahiptir. İklime bağlı olarak buğday, arpa, patates, şekerpancarı, üzüm elma en önemli tarım ürünleridir. Yeryüzü şekillerine bağlı olarak koyun ve keçi en çok beslenen hayvanlardır.

Sanayi daha çok Ankara- Eskişehir- Kayseri ve Konya’da gelişmiştir. Gıda, makine, çimento, demiryolu araçları, petrol arama tesisleri başlıca sanayi tesislerdir.

Yeraltı kaynakları linyit, demir, krom, çinko, bor civadır.

Turistik ve tarihi yerler ise Peribacaları, Mevlana Müzesi, Tuz Gölü, Erciyes Dağı, Ihlara Vadisi, Anıtkabir, Çatalhöyük, Gordion’dur.

2) Karadeniz Bölgesi

Ekonomisi tarıma dayalıdır. Dağlık olması düz alanların azlığı tarımı etkilemiştir. İklime uygun olarak çay, mısır, fındık, sebze ve meyve tarımı, en çok yapılan tarım faaliyetidir. İç kısımlarda tütün ve pirinç tarımı da yapılır. En çok yapılan hayvancılık balıkçılık ve arıcılıktır.

Sanayi fazla gelişmemiştir. Ulaşım sorunu burada en çok etkili olan nedendir. Tarıma dayalı çay, fındık, orman ürünleri sanayisi gelişmiştir. Samsun, Karabük, Zonguldak sanayinin geliştiği şehirlerdir.

Yeraltı kaynakları bakımından zengin bir bölge değildir. Zonguldak taş kömürleri, Artvin (Borçka) ve Samsun (Küre) bakır madeni önemli yeraltı kaynağıdır.

Doğal güzellikler ve tarihi yerler açısından turizm potansiyeli yüksektir. Ancak uzun deniz kıyısı olmasına rağmen her mevsim yağışlı olması deniz turizmini engellemiştir. Abant Gölü, Yedi Göller, Kaplıcalar, Ilgaz Dağları, Çoruh Vadisi, Ayder Yaylası, Sümela Manastırı, Sinop Kalesi önemli tarihi ve doğal güzelliklerdir.

3) Akdeniz Bölgesi

Tarım arazilerinin verimli olması (Çukurova), iklimin elverişli olması nedeniyle tarım potansiyeli yüksektir. Kış mevsiminin ılık geçmesi turfanda sebze ve meyve üretimini kolaylaştırmıştır. Muz, turunçgiller, pamuk, susam, yer fıstığı, soya fasulyesi en çok üretilen ürünlerdir. Muz ve gül üretiminin tamamı bu bölgededir.

Hayvancılıkta ise en önemlisi arıcılık ve kıl keçisidir.

Sanayi gelişmiştir. Mersin, Adana, İskenderun sanayinin en fazla geliştiği şehirlerdir. Dokuma, gıda, gübre, demir-çelik, petrol ürünleri en önemli sanayi faaliyetidir.

Yeraltı kaynakları olarak bölgede krom, kükürt, kurşun, çinko ve boksit madenleri çıkarılmaktadır.

Turizm, bölgenin en önemli geçim kaynağıdır. Kıyı şeride boyunca iklimin de etkisi ile deniz turizmi oldukça gelişmiştir. Antalya bölgenin turizm merkezidir. Antalya’nın ilçelerinde de turizm çok gelişmiştir. Deniz turizminin yanında Alanya Kalesi, Saklıkent, Damlataş Mağarası, İnsuyu Mağarası, Manavgat Şelalesi, Tarihi eserler bölgenin tarihi ve doğal değerleridir.

4) Doğu Anadolu Bölgesi

Hayvancılık bölgenin en önemli geçim kaynağıdır. Yeryüzü şekillerinin dağlık olması, iklimin çok soğuk ve kış mevsiminin uzun olması tarımın gelişmesini engellemiştir. Otlak ve meraların fazla olması ise hayvancılığın gelişmesini sağlamıştır. Bozkırlarda küçükbaş, çayırlarda ise büyükbaş hayvancılık yapılır.

Tarım ürünleri olarak tütün, patates, şekerpancarı üretilir. Malatya kayısı üretiminde birincidir.

Sanayi konusunda en geri kalmış bölgemizdir.

Yeraltı kaynakları bakımından maden çeşitliliği ve rezervi bakımından en zengin bölgemizdir. Demir, krom, bakır, kurşun, çinko, linyit en fazla çıkarılan madenlerdir.

Turizm olarak gelişmemiştir. Van Gölü, Palandöken, İshak Paşa Sarayı, Sarıkamış Kayak Tesisleri bölgenin başlıca tarihi ve doğal güzellikleridir.

5) Ege Bölgesi

Tarım açısından verimli ovaları, geniş düzlükleri, uygun iklimi nedeni ile tarımın en geliştiği bölgedir. Tarım ürünleri bakımından da zengindir. Zeytin, üzüm, pamuk, incir, sebze, meyve, haşhaş, buğday tarımı yaygındır. İç kısımlarında küçükbaş hayvancılık, büyük şehirlerde kümes hayvancılığı, Menteşe yöresinde ise arıcılık faaliyetleri yapılır.

Sanayi ulaşım kolaylığı, sermaye varlığı, ham madde imkânlarının fazla olması sanayinin gelişmesine imkân sağlamıştır. Marmara Bölgesi’nden sonra ikinci sıradadır. İzmir- Manisa başta olmak üzere sanayi gelişmiştir. Makine, gıda, dokuma, tekstil, petrokimya vb. sanayinin en yaygın alanlarıdır. Bölgeden yurt dışına ticaret de gelişmiştir.

Yeraltı kaynakları bakımından da zengindir. Linyitte ülkemiz birincisidir. Bunun dışında demir, krom, altın, cıva, mermer, tuz başlıca önemli yeraltı kaynakları arasında yer alır.

Turizmde ise iklimin elverişli olması, yaz aylarının uzun yağışsız olması deniz turizminin gelişmesini sağlamıştır. Birçok tarihi eser ve doğal güzellikleri de turizmin gelişmesini sağlamıştır. Ayvalık, Akçay, Altınoluk, Çeşme, Bodrum, Kuşadası, Datça yaz turizmi; Efes Antik Kenti, Milet Antik Kenti, Bergama Antik Kenti, Pamukkale Travertenleri, Şirince Köyü tarih ve doğa turizmini geliştirmiştir.

6) Güneydoğu Anadolu Bölgesi

Tarım ve hayvancılık bölgenin temel geçim kaynağıdır. Arazinin uygun olması tarımda makine kullanımını artırmıştır.

Antep fıstığı (1), kırmızı mercimek(1), tahıllar, pamuk(1), tütün, zeytin, üzüm başlıca tarım ürünleridir.

GAP (Güneydoğu Anadolu Projesi) sulama yapmayı kolaylaştırmış, ürün çeşitliliği ve verimi artırmıştır. Bölgede yer şekilleri nedeniyle daha çok küçükbaş hayvancılık yaygındır.

Sanayi daha çok Gaziantep ilinde gelişme göstermiştir. Gıdaya dayalı sanayi, giyim, dokuma, petrol rafinerisi en önemli sanayi kuruluşlarıdır.

Yeraltı kaynaklarına baktığımızda ülkemizdeki petrol üretiminin tamamına yakını bu bölgeden sağlanır. Ayrıca krom, doğalgaz, linyit diğer önemli yeraltı kaynaklarıdır.

Turizm konusunda zengin tarihi eserlere sahip olmasına rağmen yeteri kadar gelişmemiştir. Nemrut Dağı, Zeugma Antik Kenti, Hasankeyf, Mardin Evleri, Balıklı Göl, Diyarbakır Surları, Ulu Camii önemli turizm merkezleridir.

7) Marmara Bölgesi

Tarım arazilerinin uygunluğu ve geniş alan kaplaması, iklim çeşitliliği, iklimin uygunluğu tarım ürünlerinde çeşitliliği ve verimi artırmıştır. Pirinç, mısır, tütün, zeytin, sebze, meyve, keten en önemli tarım ürünleridir. Ayçiçeği üretiminde birincidir. Ahır ve kümes hayvancılığı gelişmiştir. Bölge en fazla et ve süt üretilen bölgedir. Ayrıca balıkçılık ve ipekböcekçiliği de yapılmaktadır.

Sanayinin en fazla geliştiği bölgemizdir. İstanbul, İzmir, Sakarya, Bursa başlıca sanayi merkezleridir. Otomotiv, petro-kimya, elektronik, gıda, tekstil, gemi yapımı, lastik en fazla gelişen sanayi kollarıdır. Bölge yurt dışına en fazla ihracat yapan bölgemizdir.

Turizm özellikle doğal güzellikleri ve tarihi eserleri bakımından çok zengin olması turizmi de geliştirmiştir. Turizm gelirlerinin en fazla olduğu bölgedir. İstanbul en fazla turistin ziyaret ettiği şehirdir. Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapan Bursa, Edirne ve İstanbul’daki tarihi eserler turist çekmektedir. Sultan Ahmet Camii, Selimiye Camii, Ayasofya Müzesi, Topkapı Sarayı, Galata Kulesi, Kız Kulesi, Yerebatan Sarnıcı, Mısır Çarşısı, Uludağ, Manyas Kuş Cenneti, Çanakkale Şehitliği, Truva Antik Kenti bölgenin en önemli turistik yerleridir.

Thank you for visiting our website wich cover about Sosyal Bilgiler. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.


Rans Other Questions