Genlerimiz Davranışlarımızı Etkiler mi?
Haberler
Teoriler
Eğitim Sistemi
Örnekler
Kaynaklar
ispatlar
Genlerimiz Davranışlarımızı Etkiler mi konusuyla alakalı bunların içerdiği uzun bir şeyler yazar mısınız?


Sagot :

Cevap:

Psikolojik özelliklerimizin çoğu doğuştan geliyor.

İkizlerle, aileler üzerinde ve toplum genelinde yapılan çalışmalarda kanıtlandığı üzere; zeka, cinsellik veya psikiyatrik bozukluk riski gibi hususların yanı sıra, her türlü kişilik özelliği fazlasıyla kalıtsal nitelik taşıyor. Daha açık ifade etmek gerekirse; IQ skorları ve kişilik ölçütleri gibi toplumsal çapta değerler kişiler arasındaki genetik farklılıklara atfedilebilir. Yani, hayatlarımız kesinlikle boş bir sayfada başlamıyor.

Peki, genetik mirasımız psikolojik özelliklerimizi tam olarak nasıl etkiliyor?

Zihinlerimizle moleküller arasında doğrudan bir bağlantı mı var? Çeşitli bilişsel fonksiyonların altında yatan spesifik genetik ve sinirsel modüller mi var? “Zeka geni”, dışadönüklük geni veya şizofreni geni bulduğumuzu söylemek tam olarak neyi ifade ediyor? Bu sıklıkla kullanılan “bir şeyin geni” tanımı, söz konusu genin özel bir görevi olduğunu, “bir şeye” sebep olduğunu anlatan talihsiz bir ifade. Aslında konu tam olarak böyle değil. Bu karışıklık “gen” kelimesinin taşıdığı iki çok farklı anlamın birleştirilmesinden kaynaklanıyor.

Moleküler biyoloji perspektifinden bakıldığında gen, DNA’nın spesifik bir proteini kodlayan kısmı. Yani, kanda oksijen taşıyan hemoglobin proteini için bir gen var veya kan şekerimizi düzenleyen insülin için başka bir gen; metabolik enzimler, nörotransmiter reseptörler ve antikorlar için de farklı genler var vs. Bu şekilde tanımlanmış yaklaşık 20 bin gen taşıyoruz. Bu genlerin amacını da, söz konusu proteinleri eşleştirdiğimiz hücresel veya fizyolojik işlevlere bağlamak doğru bir düşünce oluyor.

Ancak kalıtsallık açısından bakıldığında gen, atadan döle aktarılan belirli özellik veya durumla ilişkili fiziksel bir birim. Örneğin, orak hücre anemisi için bir gen olması, bu hastalığın aile içerisinde aktarılmasını açıklıyor.

Gen konusunda bu iki farklı kavramı bağlayan kilit nokta ise varyasyon; şöyle ki, orak hücre anemisi “geni” aslında sadece bir mutasyon ve hemoglobini kodlayan DNA zincirinde bir değişiklikten ibaret. Bu mutasyonun bir amacı yok, yalnızca bir etkisi var.

Açıklama:

İYİ DERSLER EN İYİ SEÇERSEN SEVİNİRİM