Mardinin sırasıyla
Kısa Tarihi
Nüfusun ve Nüfus Özellikleri
Yüz Ölçümü
İklimi
YerYüzü Şekilleri
Ekonomik Faaliyetleri


Sagot :

Cevap:

1-) Mardinin kısa tarihi:1085 yılında Mardin'in de olduğu bölge Selçuklu egemenliğine geçti. Bu tarihten itibaren bölge yoğun bir Türkmen iskanına sahne oldu. 1103 yılında Artuklu Beyliği hakimiyetine giren Mardin, daha sonra İlgazi Bey liderliğinde kurulan ve yaklaşık üç yüzyıl kadar hüküm süren Mardin Artukluları'nın hakimiyetine geçti.

2-)Mardinin nüfusu ve nufus özellikleri:Mardin nüfusu bir önceki yıla göre 15.938 artmıştır. Mardin nüfusu 2020 yılına göre 854.716'dir. Bu nüfus, 428.780 erkek ve 425.936 kadından oluşmaktadır. Yüzde olarak ise: %50,17 erkek, %49,83 kadındır.

3-)Mardinin yüz ölçümü:Türkiye Dünya'nın bir çok ülkesinden daha büyük yüzölçümüne sahiptir. Bu bağlamda Mardin ilinin yüz ölçümü 8780 (km²) şeklinde kayıtlara geçmiştir.

4-)Mardinin iklimi:Karasal bir iklime sahip olan ilçede yazlar kurak ve sıcak, kışlar soğuk ve yağışlı geçer. Bitki örtüsü maki türü meşeliklerdir. Mardin ilinin iklimi üzerinde kuzeydeki yüksek dağlar etkili olmaktadır. Bölgede kış döneminde oluşan yüksek basınç alanı, kış aylarının soğuk geçmesine yol açar.

5-)Mardinin yeryüzü şekilleri:Killi ve kireçli yapılı topraklarda Mardin, Mazıdağı, Derik, Midyat, Savur ve Nusaybin'in yükseklerinde meşe ağaçlarına rastlanır. Dağların kalkerli kesimleri Hızla aşınarak platolara dönüşmüştür. Bu platolar yer yer yüzeye çıkan lavlarla kaplıdır.

6-)Mardinin ekonomik faaliyetleri:Mardin' nin geleneksel ekonomik yapısı tarım, el sanatları, ticaret ve son zamanlarda artış gösteren imalat sanayi ile küçük çaplı sanayiye dayalıdır. Mardin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sanayi ve ticaret yapısıyla önemli yer işgal ederek dikkat çekmeye başlamıştır.

Açıklama:

Başarılar en iyi seçermisin çok uğraştim <3