Sagot :
Cevap:
merhaba
Zorda kalma, zorunluluk hâli veya ıztırar hâli olarak da adlandırılabilen bu kurum da hem ceza hukukunda hem de özel hukukta ortak düzenlenmiş bir kurumdur. Ceza hukuku açısından zaruret hâli fiili suç olmaktan çıkarmamaktadır. Zira kişinin zaruret hâlinde olduğu sırada yaptığı davranış yine suç teşkil edecektir. Ancak zaruretin ağırlığı çerçevesinde ya ceza verilmeyecek ya da cezasında oldukça indirim yapılacaktır. Bu nedenle ceza hukuku açısından zaruret hâli bir hukuka aykırılığı ortadan kaldıran neden, (Diğer adı ile hukuka uygunluk nedeni değildir.) ceza hukukuna göre zaruret hâli, kusura etki eden neden (kişinin kast veya taksirini kaldıran ya da önemli ölçüde azaltan neden) olarak kabul edilmektedir.
örnek;Ali, evinde elektrik kaçağından kaynaklı çıkan yangından kurtulmak için yan binanın çatısına atlamak zorunda kalmış ve kiremitlerin kırılmasına sebep olmuştur. Burada bir mala zarar verme şeklinde hukuka aykırı bir fiil görünüşte var olsa da Ali zaruret yani ıztırar hâlinde kaldığından ve tehlikeden kurtulmak için mecburen bir eşyaya zarar verdiğinden olayda Ali’ye yüklenebilecek bir kusur olmayacaktır. Belki hakkaniyet gerektiriyorsa hâkim Ali’nin bir miktar tazminat ödemesine hükmedebilir
Açıklama:
kolay gelsin
iyi dersler
Thank you for visiting our website wich cover about Türk Edebiyatı. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.