Sagot :
Tümsek aynalarda oluşan görüntüler cisimlerden daha küçük ve düzdür.
Aynalar yansitıcı yüzeyine göre üçe ayrılır.
1. DÜZ AYNA
Cisimlerin göruntüsünü gerçeğe yakın ölçülerde gösterir. Bu aaynaya gelen ışınlar gelme açısıyla yansıma açısı denk olacak şekildedir. Cisim ve aynadaki görüntünün birbirine uzaklığı ile görüntünün aynaya olan uzaklığı denktir. Düz aynaların kullanım alanları:
- Ev
- Kuaför
- Market
- Periskop
- Okul
- Mağaza vb.
2. ÇUKUR AYNA
Yansıyam yüzeyi çukur gibi olan aynalara denir. Bu aynanın odak noktasına (F) ışık toplanır. Aynada cisme karşılık ters buyuk ya da düz büyük görüntü oluşur. Cisim aynadan uzaklaştıkça görüntü tersleşir. Cisim aynaya yaklaştıkca goruntu düzleşmeye ve büyümeye başlar. Çukur aynaların en önemli kullanım amacı yapılacak işlerde görüntünün olduğundan büyük görünmesini sağlamaktır. Çukur aynalar ışığı tek noktada toplar. Çukur aynanın kullanım alanları:
- El feneri
- Deniz feneri
- Teleskop
- Makyaj aynası
- Tıraş aynası
- Otomobil farları
3.TÜMSEK AYNA
Gelen ışığı tek noktadan dağıtır. Daha geniş bir alan gösterir. Cisimler oldyğundan küçüktür. Tümsek aynaların kullanım alanları;
- Mağaza ve dükkanlarda güvenlik aynası olarak kullanılmaktadır.
- Araç kullanırken arka tarafın geniş bir şekilde görünebilmesi için dikiz aynası olarak kullanılmaktadır.
- Kaşığın dış yüzeyi de tümsek aynalara örnek olarak gösterilebilir.
~iyi dersler...
#OptiTim #ElifiinSundu
Thank you for visiting our website wich cover about Fizik. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.