Kırılma olayı nasıl gerçekleşir?

Sagot :

                             <MERHABA>

Kırılma Nedir;

malzemelerin gerilme altında birden fazla parçaya ayrılması veya parçalanmasıdır. Kırılma karakteri, her malzemeye göre değişir ve uygulanan gerilmeye, sıcaklığa ve deformasyon hızına bağlıdır. Kırılma olayı başlıca iki safhadan meydana gelir. Çatlağın oluşumu birinci safhayı oluştururken, çatlağın ilerlemesi ikinci safhayı oluşturmaktadır

örnek cümleler;

-bardağın kırılması

.Kırılma, makroskobik açıdan, mikroskobik açıdan ve taneleri kesip kesmeme açısından üç ana gruba ayırılır:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Makroskobik Açıdan Kırılma Türleri

Gevrek kırılma: Malzeme yüzeyinde çok az veya hiçbir plastik deformasyon oluşmadan meydana gelen kırılma türüdür. Gevrek kırılma kaza olayı gibi ansızın oluştuğundan dolayı genellikle ciddi hasarlara yol açar. Genellikle cam, seramik ve sert metallerde görülen kırılma türüdür.

Sünek kırılma: Malzeme yüzeyinde plastik deformasyon oluşaması sonucunda meydana gelen kırılma türüdür.

Sürünme kırılması: Yüksek sıcaklıklarda, sabit gerilme ve/veya sabit yük altındaki Kırılma ve Kırılma Türleri Nelerdir?malzemelerin sürünme deformasyonu sonucunda kırılmasına, sürünme kırılması denir. Sürünme kırılmasına makroskobik açıdan bakıldığında, malzemede plastik deformasyon sonucunda kırılma oluşur, bu nedenle sünek kırılmaya benzer. Fakat sürünme kırılmasına mikroskobik açıdan bakıldığında ise, düşük sıcaklıklarda meydana gelen sünek kırılmalardan farklı bir kırılma yapısı gözlemlenir.

Yorulma kırılması: Malzemelerde, elastik sınır veya çekme dayanımı altında alternatif yüklere maruz kalmaları sonucunda zamanla kırılma meydana gelir. Bu tür kırılmalara yorulma kırılması adı verilir. Yorulma kırılmaları plastik deformasyon meydana gelerek oluştuğu gibi plastik deformasyon meydana gelmeden de oluşabilir. Yorulma kırılmaları sünek kırılmalara benzemektedir. Fakat yorulma kırılmalarında ki çatlak ilerlemesi sünek kırılmalardan farklıdır. Yorulma kırılmalarında çatlak her bir yükleme periyodunda belirli bir miktar ilerler.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mikroskobik Açıdan Kırılma Türleri

Klivaj (Ayrılma) kırılması: Klivaj düzlemleri diye bilinen belirli kristallografik düzlemler boyunca meydana gelen kırılma türüne klivaj kırılması denir. Kristallografik düzlemler en düşük yüzey enerjisine sahip düzlemlerdir. Klivaj kırılma, kristallografik düzlemine dik gelen gerilmelerin kritik bir değeri aşması ile kristallografik düzlemine dik atom bağlarının koparılması sonucunda oluşur.

Kayma kırılması: Malzemelerde maruz kaldıkları yükler sonucunda oluşan kayma gerilmesinin kritik bir değeri aşması ile atom düzlemlerinin kayması esnasında atom bağlarında kopmalar meydana gelmesiyle oluşan kırılma türüne kayma kırılması denir. Bu tür kırılmalara, kopma yüzeyi lifli bir görünüme sahip olduğundan lifli kırılma adı da verilir.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Taneleri Kesip Kesmemeye Göre Kırılma Türleri;

Taneler arası (intergranüler) kırılma: Tane sınırlarında meydana gelen kırılma şeklidir. Bu tür kırılmalar sünek veya gevrek tarzda oluşabilir.

Taneleri keserek (transgranüler) kırılma: Taneleri keserek meydana gelen kırılma şeklidir. Bu tür kırılmalar sünek veya gevrek tarzda oluşabilir.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VEE en önemli bir daha tamir olmayan kırılma ise gözle görülmeyen kalbin kırılmasıdır.

kalp 1 kere kırılması çok kötü bir şeydir ve kimse anlayamaz.

kalp kırılması uzunn yıllar sonra biraz düzelir veyahut hiç birşekilde düzelmez

kamuspotu: Lütfen arkadaşlarınızın ailenizin sevdiklerinizin kalbini kırmayın!!!

umarım yardımcı olmuşumdur

Thank you for visiting our website wich cover about Fizik. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.


Rans Other Questions