Sagot :
Cevap:
Açıklama:Göreme Tarihî Millî Parkı, İç Anadolu bölgesinde, Nevşehir ili sınırları içerisinde yer alan Millî park idi. 1985 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alındı. 30 Ekim 1986'da Bakanlar Kurulu kararıyla millî park ilan edildi, 22 Ekim 2019 tarihinde millî park statüsünden çıkarıldı.[1]
Aktepe
Parkın alanı Orta Anadolu'nun Hasan Dağı-Erciyes Dağı volkanik bölgesinde kalmaktadı.
Saha; platolar ovalar küçük dağ bitkileri, yüksek tepeler, alüvyonla dolmuş dere ve ırmak vadileri, drenaj havzaları ve erozyonlu dik yamaçlı vadilerde birbirinden ayrılan yüksek düzlüklerden oluşmuştur. Erciyes ve Hasan Dağının büyük volkanik konileri, kuzeyden Kızılırmak vadisinin bir kısmı, bazıları bazaltla kaplı aşınmış tüf yatakları araziye hakim özelliktedir.
Alan; volkanik tüften oluşmuş ilgi çekici manzara yapısı içerisinde Bizans Kilise mimarisi ve dinsel sanat tarihinden önemli bir devri sergilemektedir. Bölgenin özelliklerinden burada yaşayanlar savaşların etkilerinden,merkezi idarenin otoritesinden uzak kalmayı başarabilmişlerdir. BUNLARI BULDUM YETERMİ
Açıklama:
Göreme Milli Parkı ve Kapadokya 1985 yılında; Göreme Milli Parkı, Derinkuyu Yeraltı Şehri, Kaymaklı Yeraltı Şehri, Karlık Kilisesi, Aziz Theodore Kilisesi, Karain Güvercinlikleri ve Soğanlı Arkeolojik Alanı olarak yedi bölüm halinde Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmiştir.
Göreme Milli Parkı ve Kayalık Kapadokya Bölgesi’nin en önemli özelliği rüzgarın ve yağmur sularının oluşturduğu çok sayıda peribacasına sahip oluşudur. Soğanlı, Zelve ve Üzengi Vadilerinin yüksek yamaçlarına yapılmış güvercinlikler ile vadilerin derinliklerine oyulmuş keşiş hücreleri alana değer katmaktadır.
Erciyes, Hasan Dağ ve Göllüdağ’ın yanı sıra çok sayıda volkanın patlaması sonucu yöre tüflerle kaplanmıştır. Bu tüfleri rüzgar ve suyun aşındırmasıyla milyonlarca yılda oluşan Kapadokya, benzersiz jeolojik yapısı ile Paleolitik Dönem’den beri devamlı yerleşim alanı olmuş ve Anadolu kültür tarihine tanıklık etmiştir.
Özellikle Göreme ve civarında kayalara oyulmuş yüzlerce kilise ile olağanüstü zamanlarda güvenlik amacıyla inşa edilmiş Derinkuyu ve Kaymaklı Yeraltı Şehirleri gibi yüzlerce yeraltı şehri hala gizemini korumaktadır.
Selçuklu taş işçiliğinin en güzel örneklerinin sergilendiği kervansaraylar, türbeler, medreseler ile Osmanlı Dönemi yapıları ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.
Tüm bu özelliklerinin dışında Ürgüp, Mustafapaşa, Avanos, Göreme ve Uçhisar’daki sivil mimarlık eserleri Kapadokya Bölgesi’nde görülmesi gereken kültürel değerlerdir.
UNESCO Dünya Miras Listesi’ne Alınma Tarihi: 1985
Liste Sıra No: 357
Yeri: İç Anadolu Bölgesi, Nevşehir - Kayseri
Kategori: Doğal / Kültürel
KOLAY GELSİN
İYİ DERSLER
Thank you for visiting our website wich cover about Türkçe. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.