KAYSERİ'DE GÖRÜLEN ÇEVRE SORUNLARI HANGİLERİDİR?
BU SORUNLARA KARŞI NE GİBİ ÖNLEMLER ALINABİLİR?(Hava Kirliliği)
Kısaca Lütfen


Sagot :

Öncelikle Selam :)

Kayseri'de Hava Kirliliği-Nedenleri ve Çözüm Yolları

Kayseri’de hava kirliliği ile yıllardır mücadele edilir ama bu konuda pekte başarılı olunduğu söylenemez. Kışın kaliteli kömür kullanımının teşvik edilmesi, şehre kaçak kömür girişinin engellenmesi gibi tedbirler alınmasına ve doğalgaz kullanımının yaygınlaşmasına karşın, hava kirliliği henüz istenilen seviyeye inmemiştir. DİE (Devlet İstatistik Enstitüsü)’nin 2006 Ekim ayı raporuna göre Türkiye’de yalnızca, Kayseri’de SO2 (Kükürtdioksit) oranı, Hedef Sınır (HS)’ın üzerinde görünmektedir.

Hisarcık, Talas, Erkilet gibi şehri yukarıdan gören yerleşim merkezlerinden özellikle kışın ve sonbahar aylarında şehre bakıldığında , şehir kesinlikle görünmemekte ve sadece siyah kirli bir duman örtüsü görünmektedir.

Alınan bunca tedbire karşın, hava kirliliğinde istenilen hedefe ulaşılamaması başka nedenleri de akla getirmektedir. Örneğin şehrin coğrafik yapısı. Kayseri Ovası’nın eski devirlerde bir göl alanı olduğu herkesçe bilinmektedir(Bu konuda coğrafya öğretmenleri ve Jeologlar tabii ki daha fazla bilgiye sahiptir). Bu gölün suları, Boğazköprü tarafının aşınması sonucunda boşalmış ve şimdiki Kayseri Ovası ortaya çıkmıştır. Boğazköprü tarafında suların boşaldığı bu açıklığı günümüzde de görmek mümkündür. Boğazköprü’den Ankara yoluna doğru çıkıldığında sağ tarafta bu açıklığı görebilirsiniz. Kayseri Ovası’nın çukurda kalması, şehrin; güney, güneydoğu ve doğu taraflarının dağlarla çevrili olması hava akımını engellemekte ve bu da hava kirliliği ile mücadelede istenilen hedeflere ulaşılmasını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu güzelim ova maalesef yerleşim yeri haline getirilmiş ve beton bloklarla dolmuştur.

Kısaca şehir merkezinin ovada bulunması hava kirliliğini tetiklemektedir. Şehir geçmişte Ali Dağı’na veya başka yamaçlara doğru büyüseydi beklide bu sorun olmayacaktı.

Motorlu araç sayısının fazla olması da hava kirliliğini artıran temel faktörlerdendir, diye düşünüyorum.

Çözüm yolları olarak ta, doğalgaz kullanımının yaygınlaştırılması, kükürt ve kurşun oranı düşük yakıt kullanılması, toplu taşım araçlarının tercih edilmesi, ağaçlandırma çalışmalarına hız verilmesi gibi seçeneklerden başka bir seçenekte aklıma gelmiyor.

Hava Kirliliği İle Mücadele, Kayseri’nin öncelikli sorunlarından biri olmalıdır. Aksi takdirde asit yağmurlarından dolayı cilt kanseri ve doğal bitki örtüsünün yok olması, yine hava kirliliğine bağlı olarak akciğer kanseri, nefes darlığı gibi sağlık ve çevre sorunlarında artış görülecektir.

Umarım yardımcı olabilmişimdir

İyi dersler