güneş sistemi hakkında bilgi acikl uzun olsun her gezegen için en az 6 7 satır olur proje için

Sagot :

Açıklama:

Merhaba

Gezegenler Güneş’in etrafında döner.

En sıcak gezegen Venüs’tür.

Dünya en sıcak üçüncü gezegendir.

En büyük yıldız UY Scuti.

Güneşin üzerinde çok fazla leke vardır.

Dünya bize çok büyük gelir ama aslında daha büyük gezegenler vardır.

Jüpiter en büyük gezegendir.

Jüpiter’in 67 adet uydusu bulunmaktadır.

Jüpiter’in içine 1321 adet Dünya sığabilir.

Ay Güneş’in aynasıdır.

Gökyüzü Dünya’ya özeldir.

Ay Dünya’nın uydusudur.

Güneş’e en yakın gezegen Merkür’dür.

Merkür, 4879 kilometrelik çapıyla Güneş Sistemi’ndeki en küçük gezegendir.

Merkür yüzeyinde diğer gezegenlerden daha çok krater bulunmaktadır.

İDERSLER

Cevap:

Güneş sistemi nedir?

Güneş sistemi, merkezi bir yıldızın etrafında dönen gezegenlerden oluşan bir koleksiyondur. Bilim adamları yaklaşık 4.57 milyar yaşında olduğunu tespit edebildi ve bir gaz tozu bulutunun yerçekimi sıkıştırması nedeniyle ortaya çıktı.

Güneş sistemi, merkezi bir yıldızın etrafında dönen gezegenlerden oluşan bir koleksiyondur. Bilim adamları yaklaşık 4.57 milyar yaşında olduğunu tespit edebildi ve bir gaz tozu bulutunun yerçekimi sıkıştırması nedeniyle ortaya çıktı.Sistem parlak bir yıldıza dayanır - gezegenleri ve diğer nesneleri tutan Güneş. belli bir mesafeden yörüngeye dönmelerine neden oluyor. Çapı, çekim bölgesinde bulunan diğer nesnelerden çok daha büyüktür.

Merkür: Güneşe en yakın gezegen de sistemdeki en küçük gezegendir. Yarıçapı sadece 2440 km'dir. Ticaret Merkür tanrısı onuruna adını aldı. Yüzeyi gri, bu yüzden çoğu ay ile karşılaştırılıyor. Gezegen uydu içermiyor ve güçlü güneş rüzgarları nedeniyle atmosferi neredeyse tamamen boşalıyor.

Venüs: Güneş'ten gelen ikinci gezegen, antik Roma aşk tanrıçası onuruna bir isim taşır. Ayırt edici özellikler doğal uyduların olmaması ve atmosferde yüksek karbondioksit içeriğidir. Venüs yarıçapı neredeyse dünya ile çakışır: 6051 km, sadece% 5 daha az. Bu nedenle gezegenlere “kız kardeş” denir. Bununla birlikte, dışa doğru Venüs çok farklıdır, sütlü bir renk topunu temsil eder. Yüzey neredeyse tamamen nadir göktaşı kraterleri ile donmuş lav oluşur.

Dünya: Güneş'ten gelen üçüncü gezegen, su ile dolu geniş toprak alanlarının bulunduğu tek gezegen. Uygun iklim koşulları ve yeterli kaynaklar nedeniyle, güneş sistemindeki tek yaşam kaynağıdır. Gezegenin yarıçapı 6378 km'dir.

Mars: “Kırmızı” gezegen, Dünya grubuna ait Güneş'ten en uzak olanıdır. Ayrıca Merkür'den sonra en küçük olarak kabul edilir. Yarıçapı 3396 km'dir. Yüzey, çoğunlukla kıtalar ve denizler olarak adlandırılan açık ve koyu alanlara bölünmüş kumlu ve toprak kabartmalarından oluşur. 21. yüzyılda Mars bilim adamları için büyük ilgi görüyor. Gezegenin göreli olarak ulaşılabilir olması nedeniyle, veri toplamak için geziciler düzenli olarak ona gönderilir.

Jüpiter: Güneş sistemindeki en büyük gezegen. Yarıçapı, dünyadan yaklaşık 20 kat daha yüksek olan 69912 km'dir. Bilim adamları gezegenin kompozisyonunu henüz tam olarak belirleyemiyor, sadece Güneş'ten daha fazla ksenon, argon ve kriptona sahip olduğu biliniyor. Jüpiter'in ayrıca bazıları uydulara oldukça benzer 67 uydusu vardır. Örneğin, Ganymede Merkür'den% 8 daha büyük ve Io'nun kendi atmosferi var. Ayrıca Jüpiter'in tam teşekküllü bir yıldız olacağı yönünde bir teori var, ancak gelişim aşamasında bir gezegen olarak kaldı.

Satürn: Buz ve kayalık meteoroidlerden oluşan halkalarıyla ünlü altıncı gezegen. Satürn'ün yarıçapı 57360 km'dir. Bilim adamları, yüzeyin kompozisyonunu henüz ayrıntılı olarak incelememişler, ancak Güneş'teki ile hemen hemen aynı kimyasal elementleri içerdiğini tespit edebildiler. Satürn'ün çevresinde 62 uydu var.

Buz ve kayalık meteoroidlerden oluşan halkalarıyla ünlü altıncı gezegen. Satürn'ün yarıçapı 57360 km'dir. Bilim adamları, yüzeyin kompozisyonunu henüz ayrıntılı olarak incelememişler, ancak Güneş'teki ile hemen hemen aynı kimyasal elementleri içerdiğini tespit edebildiler. Satürn'ün çevresinde 62 uydu var.Uranüs: Güneş sistemindeki üçüncü en büyük gezegen. Yarıçapı 25267 km'dir. Uranüs'teki sıcaklık -230 santigrat derecede tutulur, bu da onu en soğuk gezegen yapar. Ayrıca benzersiz bir özelliği vardır: dönme ekseni bir açıda bulunur, bu yüzden gezegeni hareket ettirirken yuvarlanan bir top izlenimi verir. Yüzey esas olarak buzdan oluşur ve ayrıca az miktarda helyum ve hidrojen vardır.

Neptün: Güneş'ten sekizinci gezegen gözlemle değil, matematiksel hesaplamalar ile keşfedildi. Uranüs'ün hareketindeki anormallikleri gözlemleyen bilim adamları, başka bir büyük gök cisiminin varlığı nedeniyle ortaya çıktıklarını öne sürdüler. Neptün'ün 24.547 km yarıçapı vardır. Yüzey uranyuma benzer, ancak sistemdeki en güçlü rüzgarlar 260 m / s'ye hızlanır, üzerinde yürür.