maddenin tanecikli yapısı hakkında araştırma 6. sınıf uzun olursa sevinirim sorunun cevabını yazmayan bildirilir

Sagot :

Cevap:

☆Merhabalar☆

Maddenin tanecikleri yapısı üçe ayrılır;

-Katı

-Sıvı

-Gaz

☆KATI☆

♡Tanecikleri arasında boşluk sıvı ve gazlara göre çok azdır.

♡Sıkıştırılamazlar.

♡Tanecikleri titreşim yapar.

♡Tanecikleri birbiri ile sıkı biçimde temas halindedir.

☆SIVI☆

☆Tanecikleri arası boşluk katılara göre daha azdır.

☆Sıkıştırılamaz kabul edilir(Azda olsa sıkıştırılabilir.)

☆Tanecikleri titreşim,öteleme ve dönme hareketi yapar.

☆Tanecikler birbiri ile temas eder.

☆GAZ☆

♧Tanecikler arası boşluk çoktur.

♧Sıkıştırılabilirler.

♧Tznecikleri titreşim,öteleme ve dönme hareketi yapar.

♧Tanecikler bağımsız hareket eder.

♧BİLGİ KUTUSU♧

◇Maddeleri oluşturan tanecikler titreşim hareketi yapar.Titreşim hareketi,Tanecikleri bulundukları yerde öne arkaya,sağa sola,yukarı aşağı yaptığı hareketlerdir.Ayrıca sıvı ve gaz maddeler titreşim hareketlerinin yanı sıra öteleme hareketi de yapar.Öteleme hareketi,taneciklerin birbiri üzerinden kayarak yaptıkları yer değiştirme hareketidir.

☆Bir madde hangi hâlde olursa olsun tanecikleri aynıdır,değişmez.Aralarındaki fark,maddeyi oluşturan taneciklerin düzenidir.Maddelerin sahip olduğu tanecikli yapı ilkesinden hareket ederken katı,sıvı ve gaz hâldeki maddelerin özelliklerinin farklı olduğunu tahmin edebilirsiniz.

♧Sıvı haldeki maddelerin tanecikleei arasındaki boşluk,katılara göre biraz daha fazladır.Tanecikler yine birbirleriyle temas hâlindedir ve titreşim hareketi yapar.Bu nedenle sıvılar daha fazla sıkıştırılamaz.Sıvı maddelerin tanecikleri titreşim hareketi yapar.Madde tanecikleerinin kendi etrafındaki hareketindekine dönme denir.Dönme ve öteleme hareketi sıvılara akışkanlık özelliği kazandırır.Bu nedenle sıvılar,bulundukları jabın şeklini alır.

◇Gaz hâldeki maddelerin tanecikleri arasındaki boşluk oldukça fazladır.Bu nedenle gazlar sıkıştırılabilir.Tanecikler birbirinden bağımsız hareket eder.Titreşim,öteleme ve dönme hareketi yapar.Bu nedenle gaz hâldeki maddeler de alışkanlık özelliğine sahiptir.Gaz hâldeki maddeler bulundukları kabın hacmini doldururlar.

Maddenin Tanecikli Yapısı Nedir?

Maddenin tanecikleri, gelişmiş mikroskoplarla dahi görülemeyecek kadar küçüktür. Taneciklerin bir araya gelmesiyle beraber maddeler oluşur. Maddeyi oluşturacak olan tanecikler, maddelerin özelliklerini taşıyan en ufak birim olarak tanımlanabilir. Etrafta sayılamayacak kadar değişik madde bulunur. Maddelerin tanecikli yapısının hiçbiri birbirine benzemez. Taneciklerin de değişik olması, maddeler değişik özellikler kazandırmaktadır.

Açıklama:

Başarılar Dilerim

(Not:Anlamadığınız bir yer olursa sorunuz!)