Sagot :
Açıklama:
aktif taşımada atp kullanıldığı için enerji nereye isterse oraya çeker maddeleri o yüzden yoğunluk önemli değildir
madde geçisi dedigimiz şey ikiye ayrılır onlarda şunlardir
● pasif taşıma
●aktif taşıma
bunlarda kendi içlerinde 3 gruba ayrılırlar
●pasif taşıma (küçük madde geçişi demektir ,atp harcanmasına gerek yoktur.)
• difüzyon
• osmoz
• kolaylaştırılmış difüzyon
olmak üzere 3 gruba ayrilir ve çift yönlü deme sebebi mesela difüzyona bakarsak difüzyon demek çoktan aza geçmek demektir ve denge önemlidir bir denge olana kadar bu devam eder ,denge haline gelindiginde de madde akışı devam eder ancak dengeyi bozmaz yani örnek verirsek (ben sana 2 madde verirsem sen de bana 2 madde verirsin ) bu sayede denge durumu korunmuş olur hem de madde akışı devam etmiş olur
aktif taşımaya gelirsek eğer
●aktif taşıma ( küçük-büyük molekülleri geçirebilir, atp harcanır.)
•aktif taşima
• endositoz( çeperi olan canlılarda yoktu.)
•ekzositoz
aktif taşima da ise denge yoktur maddenin az oldugu ortamdan çok olduğu ortama geçiş vardır sadece ve bunu yaparken de atp harcanimi söz konusudur. Denge durumu olmadigi için pasif taşıma aktif taşıma olamaz.
başka bi örnek vereyim hipotonik bi ortama konulan madde ve konuldugu ortam arasinda difüzyon dengeyi bozmamak sartiyla olur ,ancak bi taraf digerinden fazla olmadigi için aktif taşıma olmaz eş oldugu için ikisi ayni şey değildir yani (umarım anlatabilmisimdir.)
Thank you for visiting our website wich cover about Biyoloji. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.