Sagot :
Açıklama:
YÜZEY GERİLİMİ,fizikokimyada bir sıvının yüzey katmanının esnek bir tabakaya benzer özellikler göstermesinden kaynaklanan etkiye verilen addır.Bu etki bazı böceklerin su üzerinde yürümesine olanak verir.Bir gazla bir sıvının yada birbiriyle karışmayan iki sıvının temas yüzeyleri gerilmiş esnek bir zara benzer.
Cevap:
BAŞARILAR EN İYİ SEÇERSEN SEVİNİRİM
Açıklama:
Yüzey gerilimi nelere bağlıdır sorusunun cevabına geçersek;
1. Sıvının türü:
Suyun, etil alkolün ve cıvanın yüzey gerilimleri birbirlerinden değişiktir. Bunun nedeni maddelerin moleküllerinin yapısı farklı olmasıdır. 20 °C sıcaklıkta suyun yüzey gerilimi 0,073 N/m, etil alkolünki 0,022 N/m ve cıvanınki 0,472 N/m’dir.
2. Sıcaklık:
Sıcaklığın artması sonucunda yüzey gerilimi azalır. Çünkü moleküllerin titreşim hareketleri artar bu sebeple de moleküller aralarındaki kohezyon bağları zayıflar.
3. Sabun ve deterjan eklenmesi:
Yukarıdaki maddelerin molekülleri sıvının moleküllerinin arasına girip kohezyon bağlarını bozar. Bundan dolayı yüzey gerilimi de bozulur.
4. Yoğunluk:
Kullanılan sıvının yoğunluğu arttıkça yüzey gerilimi artar. Bu duruma örnek verecek olursak, suya tuz karıştırırsak yüzey gerilimi artar.
gibi çeşitli durumlar yüzey gerilimini etkiler. Bu durumlar yüzey gerilimini artabilir veya azaltabilir. Yüzey gerilimi ile ilgili soruları çözebilmek için yukarıdaki bilgileri bilmeniz gereklidir. Aksi takdirde sonucunuz hatalı çıkabilir.
Yüzey gerilimi örnekleri;
Suyun üstünde yüzen toplu iğne
Toplu iğne çelikten yapılmıştır ve özkütlesi suyun özkütlesinin neredeyse sekiz katıdır. Aslında toplu iğnenin suda yüzmemesi batması gerekir, çünkü ağırlığı suyun kaldırma kuvvetinden büyüktür. Ama yukarıdaki resimde göreceğiniz gibi toplu iğneyi dikkatlice suyun yüzeyine yerleştirirseniz, yüzdüğünü göreceksiniz. Toplu iğnenin batmamasının nedeni suyun yüzey gerilimini kıramamasıdır. Eğer suya birazcık sıvı sabun eklerseniz iğne aniden batar. Eğer suya dokunup titreştirirseniz iğne yine batar. Aynı deneyi ataşlarla da yapabilirsiniz.
Suyun yüzeyinde yürüyen böcekler
Bardaktan taşmayan su;
bir bardağın içine gıda boyasıyla renklendirilmiş su doldurulmuş. Bardak ağzına kadar dolu, hatta ağzını aşmış, ama su taşmamış. Bardağın cam kenarlarından yukarı doğru bombe yapan suyun yüzeyi, yüzey geriliminin güzel bir örneği. Bunun bir benzerini bozuk paranın üstüne damlalıkla su damlatarak da yapabilirsiniz. Su damlaları bozuk paranın üstünde dış bükey bir bombe yapacak.
Yüzey gerilimi ve günlük yaşamımız
Yüzey gerilimini en sık kullandığımız durum belki de temizliktir. Sıcaklıkla birlikte suyun yüzey gerilimi azalır, böylece su molekülleri bir arada tutunmak yerine sünger gibi delikli malzemelerin içine daha rahat girer. Ayrıca deterjanlar suyun yüzey gerilimini azaltır, böylece su molekülleri çamaşırların dokularının arasına daha kolay girer ve kirleri çözer.
Ebru sanatında suyun ve yağın farklı yüzey gerilimleri olmasından yararlanılır.
Yüzey Gerilimi ile ilgili Fizik dersi Kazanımları
- Yüzey gerilimi ve kılcallık olayının yapışma ve birbirini tutma olayları ile açıklanması ve günlük hayattan örnekler verilmesi sağlanır.
- Yüzey gerilimini etkileyen faktörlerin, günlük hayattaki örnekler ile açıklanması sağlanır.
- Adezyon, kohezyon, yüzey gerilimi ve kılcallık ile ilgili matematiksel hesaplamalara girilmez.
Soru: Aşağıdakilerden hangisi yüzey gerilimine etki eden faktörlerden biri değildir?
A) Sıcaklık
B) Sıvının cinsi
C) Sıvı üzerine etki eden gaz basıncı
D) Sıvının miktarı
Doğru cevap D seçeneğidir.
Soru: Aşağıdakilerden hangisi yüzey gerilimi ile ilgilidir?
I. Tozların sehpaya yapışması
II. Sivrisineklerin su yüzeyinde durabilmeleri
III. Suya yavaşça bırakılan çengelli iğnenin su yüzeyinde durması
Doğru cevap II ve III’tür.
Thank you for visiting our website wich cover about Fizik. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.