Sagot :
Cevap:
En iyi cevap seçermisin.
Açıklama:
- İzmir’in işgali sonrası yaşananlarla ilgili araştırma yapmak üzere ABD ordusundan Amiral Bristol ’un başkanlığında bir komisyon oluşturuldu. Amiral Bristol, hazırladığı raporunda bölgedeki nüfus çoğunluğunun Türk olduğu, Hristiyanların katledilmediği, İzmir ’e Yunan lıların asker çıkardığında çok sayıda asker ve sivili öldürmeleri sonucunda Türk halkının galeyana geldiğini bildirdi.
- YARARLARI : -Düşman ordularının (özellikle Yunanlıların) ilerleyişini yavaşlattılar. -TBMM’ye zaman kazandırdılar. Düzenli ordunun kurulmasına kadar askeri boşluğu doldurdular. -TBMM’ye karşı çıkan isyanların bastırılmasına önemli katkı sağladılar. -TBMM’nin otoritesini arttırdılar. -Ulusal bilincin ortaya çıkmasına katkı sağladılar. ZARARLARI : -Eski asker, asker kaçakları ve eşkıyalardan oluşmaları. -İhtiyaçlarını halktan karşılamaları ve zor kullanmaları. (Halkı cezalandırmaları) -Askerlik tekniğinden ve askeri disiplinden yoksun oluşları. -Özellikle Yunan ordusunu ülkemizden atacak güce sahip olmamaları. -Dağınık birlikler halinde örgütlenmeleri, aralarında irtibatın ve emir komuta zincirinin olmaması. (Tek bir merkezden yönetilmemeleri). -Merkezi otoriteye (TBMMye) karşı ayaklanmaları (Örn. Çerkez Ethem) ve milli güçte bölünmeye sebep olmaları.
- Misak-ı Milli, Türkiye’de Kurtuluş Savaşı başlangıcında ortaya çıkmış bir kavramdır. Ulusal Ant veya Ulusal Yemin olarak da günümüz Türkçesine aktarabileceğimiz Misak-ı Milli bir yönüyle Türkiye’deki İstiklal Mücadelesi’nin manifestosu veya önsözü olarak da adlandırılabilir. Politik bir bildiri olan Misak-ı Milli, Osmanlı Devleti’nin parlamentosu olan Meclis-i Mebûsan’da 28 Ocak 1920’de oy çokluğu ile kabul edilmiştir. 17 Şubat 1920’de halka açıklanan Misak-ı Milli kararlarının o dönemdeki yazılışı Mîsâk-ı Millî ya da Millî Misak‘tır. Ahd-i Millî ve Peymân-ı Millî olarak da ifade edilmiştir.
- ERZURUM KONGRESİ (23 TEMMUZ-7 AĞUSTOS) Doğu Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nin ve Trabzon Muhafaza-i hukuk-u Milliye Cemiyetinin girişimleriyle Doğu Anadolu'daki Ermeni ve Karadeniz Bölgesindeki Rum tehlikesine karşı alınacak tedbirleri görüşmek için toplanmıştır. 23 Temmuz'da toplanan Erzurum Kongresine 56 kadar temsilci katılmış ve Mustafa Kemal kongre başkanlığına seçilmiştir. ( Kongreye Erzurum, Trabzon, Sivas, Bitlis ve Van illeri katılmış) ÖNEMİ: -Manda ve himaye reddedilerek ilk kez ulusal egemenliğin koşulsuz olarak gerçekleştirilmesine karar verilmiştir. -İlk kez milli sınırlardan bahsedilmiş ve Mondros Ateşkes Antlaşmasının imzalandığı anda Türk vatanı olan topraklarının parçalanamayacağı açıklanmıştır. -Toplanış şekli bakımından bölgesel olmasına karşın aldığı kararlar bakımından milli bir kongredir. - İlk defa geçici bir hükümetin kurulacağından bahsedilmiştir. - Erzurum Kongresi Sivas kongresine bir ön hazırlık çalışması niteliğindedir. - İlk kez başkanlığını Mustafa Kemal'in yaptığı dokuz kişilik bir Temsil Heyeti oluşturuldu. Bu Temsil Heyeti bir hükümet gibi görev yapacaktır. ( Temsil Heyeti'nin görevi TBMM'nin açılmasına kadar devam edecektir). -Erzurum Kongresinin bir önemi de Batı Anadolu'da Yunan kuvvetlerine karşı mücadele eden Kuva-yi Milliye üzerinde büyük moral etkisi yaptı. -Erzurum Kongresi Mustafa Kemal'in sivil olarak görev aldığı ilk yerdir.
Thank you for visiting our website wich cover about Tarih. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.