Sagot :
Cevap:
Diagnostik kelime anlamı olarak "tanılama, teşhis etme" anlamına gelmektedir. Kelime anlamından da anlaşılacağı gibi diagnostik cihazlar, araçlar üzerinde tanılama işlemleri yapar. Bu cihazlar sayesinde, taşıtlarda meydana gelebilecek sorunlar veya arızalar kolayca teşhis edilir.
Bilgisayar teknolojileri ve elektronik sistemlerin gelişimine, taşıtlar da ayak uydurmuştur. Bu gelişim yanında bir çok yeni meslek dallarını da getirdi. Avrupa'da mekatronik, diagnostik, otomasyon gibi yeni meslekler hayata geçti. Bu gelişmelerden taşıtlar, makineler, ve her türlü araç gereçler de nasibini aldı.
Taşıtlar bu gelişmelerden çok olumlu etkilendi. Diagnostik sayesinde araçlarda teşhis edilemeyen ve çözülemeyen arıza kalmadı, yanlış teşhisler ortadan kalktı. Geçmişte, yol ve sürüş testiyle, dinleyerek ve gözle yapılan testler insan faktörüne bağlı olarak farklı ve yanlış sonuçlar verebilirken, günümüzde bilgisayarlarda yazılımlarla yapılan teşhis işlemlerinde çok büyük oranda yanılma ve yanlışlık ortadan kalkmıştır. Diagnostik test cihazlarını kullanan kişilerin yapabileceği yanlışlıklara rağmen, bu teknolojide hataların gözardı edilmesi mümkün değildir. Sonuç olarak bu gelişmelerden kullanıcı, üretici ve tamirci olumlu anlamda etkilenmiş, büyük kolaylıklar elde edilmiştir.
Diagnostik test cihazları, modern araçlarda bulunan Electronic Control Unit (ECU - Elektronik Kontrol Ünitesi) ile haberleşerek araçların her türlü aksam ve parçaları hakkında bilgi alan, ECU'ya kaydedilen arızaları okuyan, hata kodlarını silen, kodlama yapan, yeni parçaları adaptasyon (yeni takılan parçayı araca tanıtma) yapan ve bunun yanında birçok işlemi de gerçekleştiren cihazlardır.
Diagnostik test cihazları ile şunlar yapılabilir:
Motor Elektroniği; Hata kodu okuma-silme, parametreleri görme, adaptasyon-kodlama
ABS/Traksiyon Kontrol/ESP; hata kodu okuma-silme, parametreleri görme
Klima Sistemi; hata kodu okuma-silme, parametreleri görme
Hidrolik, Elektrikli Direksiyon; Hata kodu okuma-silme, parametreleri görme, aktivasyon, adaptasyon
Gövde Bilgisayarı; Hata kodu okuma-silme,
Konfor Bilgisayarı; Hata kodu okuma-silme, parametreleri görme, aktivasyon, adaptasyon
Alarm Sistemi; Hata kodu okuma-silme, parametreleri görme, aktivasyon, adaptasyon
Far Ayarları; Hata kodu okuma-silme, parametreleri görme, aktivasyon, adaptasyon
Elektronik El Freni; Hata kodu okuma-silme, parametreleri görme, aktivasyon, adaptasyon
Dış Aydınlatmalar; Hata kodu okuma-silme, parametreleri görme, aktivasyon, adaptasyon
Akü Kontrol DTC; Hata kodu okuma-silme, parametreleri görme,adaptasyon
Thank you for visiting our website wich cover about Matematik. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.