Sagot :
Türkiye Büyük Millet Meclisi 23 Nisan 1920 tarihinde açıldı
♣Sorumuzun Cevabı♣
⇛TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi) 23 Nisan 1920 tarihinde Ankara'da açılmıştır.
✧Ek Bilgi Verelim✧
↬Son Osmanlı Mebusan Meclisi'nde Misak-ı Milli'nin kabul edilmesi üzerinde İstanbul, İtilâf Devletleri tarafından işgal edilmiş,Meclis-i Mebusan'ın faaliyetleri tarafından engellenmişti.Bunun üzerine Heyeti Temsiliye Başkanı Mustafa Kemal,19 Mart 1920'de bir genelge yayımladı.Bu genelgede, Ankara'da olağanüstü yetkilerle bir meclis açılacağını,bu meclise yeni seçilecek olan milletvekillerinin (mebusların) yanında İstanbul'dan kaçıp kurtulan Meclis-i Mebusan üyelerinin de katılabileceklerini bildirdi.
⋉⋊NOT⋉⋊
➣Yeni meclise, dağıtılan Osmanlı Mebusan Meclisi üyelerinin de kabul edilmesiyle, yeni meclisi Mebusan Meclisi'nin devamı gibi göstermek istiyor, milli iradeye saygılı davranıyor ve milli birliği kuvvetlendirmek istiyordu.
☁TBMM'nin Kuruluş Amaçları
- Vatanı düşman işgalinden kurtarmak
- Milli birliği sağlamak
- Milli iradeyi (egemenliği) hâkim kılmak
- Milli ve bağımsız yeni bir Türk devleti kurmak
- Düzenli bir ordu kurmak
✧Seçimler yapıldıktan sonra yeni Meclis Ankara'da 23 Nisan 1920'de dini bir törenle coşkulu bir şekilde açıldı.
⋉⋊NOT⋌⋍
➣Mustafa Kemal Atatürk 24 Nisan 1920'de TBMM'ye bir önerge verdi.Bu önerge de şunlar isteniyordu;
- Yeni bir hükûmet kurmak gereklidir.(Osmanlı Hükûmeti yok sayılıyor, ondan ayrı bir yönetim kuruluyor.Bu durum yeni bir devletin kurulduğunu göstermektedir)
- Geçici olarak hükûmet başkanı veya padişah vekili tanımak doğru değildir.(Yeni meclisin sürekli olması ve alınacak kararlarda da padişahtan bağımsız olunması amaçlanmaktadır.
- Yasama ve yürütme yetkileri meclistedir.("Kuvvetler birliği"ilkesinin benimsenmesi,böylece hızlı ve etkili kararların alınmadı amaçlanmaktadır.)
- TBMM'nin üstünde bir güç yoktur.(Alınacak kararlarda bağımsız olunması ve milli iradeye dayanan meclisin tek ve en üstün güç olması amaçlanmaktadır.)
- Padişah ve halifenin durumu bulundukları baskıdan kurtuldukları zaman,meclisin düzenleyeceği esaslar içinde belli olacaktır.(Saltanata şimdilik dokunulmamakta;ancak kaldırılacağı ima edilmektedir.)
- Meclis içinden seçilecek bir heyet (kurul),meclisin vekili olarak hükûmet işlerini yürütecektir.Meclis başkanı aynı zamanda hükümetin de başkanı olacaktır.Meclis Hükümeti Sistemi benimsenmekte,ayrıca Mustafa Kemal'in Milli hareketi şansa bırakmak istemediği anlaşılmaktadır.
☃BAŞARILAR
#PembeBoncuklar➣Rehberim
#GeceninTozu
#optiyolunda
Thank you for visiting our website wich cover about Türkçe. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.