Sagot :
Cevap:
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu meslek hastalığını, “Mesleki risklere maruziyet sonucu ortaya çıkan hastalığı ifade eder” şeklinde tanımlanmaktadır.[1]
Diğer taraftan, 506 Sayılı Kanunu’nun 11’inci maddesinde yer alan meslek hastalığı tanımına göre: “Meslek hastalığı, sigortalının çalıştırıldığı işin niteliğine göre tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, sakatlık veya ruhi arıza halleridir”[2]
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 14’üncü maddesinde yapılan meslek hastalığı tanımına göre ise: “Meslek hastalığı, sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal engellilik halleridir” şeklinde tanımlanmaktadır.[3] 506 Sayılı Kanun ile 5510 Sayılı Kanun’da yapılan meslek hastalığı tanımlarının birbiriyle büyük benzerlikler vardır.
Genel hastalık tanısı ile meslek hastalığı tanısı birbirinden farklıdır. Her hastalık meslek hastalığı olarak değerlendirilmemektedir.[4] Bu kapsamda anlaşılacağı üzere, bir hastalığın meslek hastalığı olarak tanımlanabilmesi için sigortalı çalışanın yaptığı iş ile hastalığı arasında nedensellik bağı olması gerekir. Örneğin; “yüksek şiddette gürültülü ortamda uzun süreli çalışmış bir işçinin işitme kaybı yaşaması meslek hastalığı olarak tanımlanmaktadır”.[5] Sigortalı çalışanın yaptığı işten bağımsız çalışma hayatın boyunca sigara kullanımı nedeniyle nedeniyle akciğer kanseri olması bir hastalıktır ama meslek hastalığı değildir. Bu duruma neden olarak yaptığı iş ile hastalığı arasında illiyet bağı bulunmaması gösterilmektedir.
Tablo-1: İŞGÖREN SAĞLIĞINI ETKİLEYEN OLASI HASTALIKLAR
Açıklama:
Thank you for visiting our website wich cover about Bilgisayar. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.