dinamik ve termik basınç merkezlerinin isimleri nelerdir ?



Sagot :

Isınan hava yükselir sonra yatay yönde hareket eder ve soğuduğu zaman tekrar çöker. Sıcaklığa bağlı olarak oluşan basınç merkezleri termik basınçlardır.

Dünyanın hareketine bağlı olarak savrulan rüzgarlar 30º enlemlerinde çöker, 60º enlemlerinde karşılaşırlar. Harekete bağlı oluşan basınç merkezleri dinamik basınçlardır. alıntı

 

Atmosfer Basıncı
Atmosferi oluşturan gazların belli bir ağırlığı vardır. Gazların yeryüzündeki cisimler üzerine uyguladığı basınca atmosfer basıncı denir.

Kaynak: http://www.muhakeme.net/forum/cografya-bolumu/9164-basinc-basinc-kusaklari-basinc-etmenleri.html#ixzz2HkmCPHRz

Normal Hava Basıncı
45° enlemlerinde, deniz seviyesinde ve 15°C sıcaklıkta ölçülen basınca normal hava basıncı denir.

Cıva sütununun yüksekliği ile (normal basınç 760 mm) Cıva sütununun ağırlığı ile (normal basınç 1033 gr) Kuvvet birimi ile (normal basınç 1013 milibar) ifade edilir.

Basınç barometre ile ölçülür. Cıvalı barometre, barograf, aneroid baramotre ve altimetre gibi çeşitleri vardır

Kaynak: http://www.muhakeme.net/forum/cografya-bolumu/9164-basinc-basinc-kusaklari-basinc-etmenleri.html#ixzz2HkmFyem5

Sıcaklık (Termik Etken)
Basıncı en çok etkileyen etmen sıcaklıktır. Sıcaklığın günlük mevsimlik değişimine bağlı olarak basınç değişir. Isınan hava genleşerek yükselir. Gazların seyrelmesi nedeniyle basınç düşer ve alçak basınç alanı oluşur. Soğuyan havada gaz molekülleri sıkışarak ağırlaşır. Ağırlaşan gazlar yeryüzüne doğru yığılır ve yüksek basınç alanı oluşur.
Yükselti
Yeryüzünden yükseldikçe;
Yerçekimi,
Atmosferdeki gazların miktarı azalır.
Bunlara bağlı olarak basınç düşer.
Hava Yoğunluğu (Dinamik Etken)
1m3 havanın içerisindeki gazların miktarına hava yoğunluğu denir. Yoğunluk su buharına ve toz zerreciklerine göre değişir.
Yerçekiminin azalıp çoğalması,
Havanın ısınıp soğuması,
Yükseltinin artması,
Dünya'nın ekseni çevresindeki dönüşü,
Hava yoğunluğunun değişmesine neden olur.
Hava yoğunluğu arttıkça basınç yükselir, yoğunluk azaldıkça basınç düşer.
Yerçekimi
Dünya'nın geoid şekli nedeniyle yerçekiminin Ekvator'dan kutuplara doğru artması, basıncın kutuplarda yüksek olmasının nedenlerinden biridir.
Mevsim
Mevsimlerin basınç üzerindeki etkisi ılıman kuşakta belirgindir. Yaz aylarında ısınmanın etkisiyle karalar alçak basınç, denizler ise yüksek basınç alanıdır. Kışın ise denizler alçak basınç, karalar yüksek basınç alanıdır. Bu durum sıcaklığın basınç üzerindeki etkisini kanıtlar.

Kaynak: http://www.muhakeme.net/forum/cografya-bolumu/9164-basinc-basinc-kusaklari-basinc-etmenleri.html#ixzz2HkmMTKJx kardesim bide tesekkür edersen sevinirim.