Sagot :
Onaylanmış Cevap
Düşünce, bilim ve sanat özgürlüğü anayasa ile güvence altına alınmıştır. Demokratik bir yapıya sahip olan anayasamızın 27.maddesinde yer alan “Herkes bilim ve sanatı serbestçe öğrenme, açıklama, yayma ve bu alanlarda her türlü araştırma hakkına sahiptir.” maddesi bilimsel araştırma yapmak isteyen herkesin önünü açmıştır.
Tarihte Monarşik ve baskıcı yönetim anlayışında özgür düşünce anlayışı yoktu. Bilim adamlarının düşüncelerine önem verilmez, hatta ölümle cezalandırılırlardı. Avrupa’da Rönesans, Reform ve Aydınlanma Çağı ile birlikte düşünce hayatı gelişmişti. İslam dünyasında her zaman düşünce hayatına ve bilim adamlarına saygı duyulmuştur. Günümüz biliminin gelişmesinde etkili olan ve eserleri hâlâ ders kitabı olarak okutulan önemli İslami bilim adamları yetişmiştir.
Türklerde, imparatorluktan Cumhuriyete geçiş döneminde demokratik gelişmeler yaşanmıştır. Halk yönetime katılmış, sivil kuruluşlara önem verilmeye başlanmış, kişisel hak ve özgürlükler zamanla güvence altına alınmaya başlamıştır.
Cumhuriyet devrine gelindiği zaman, Atatürk ilke ve inkılâpları, demokratik, laik, sosyal ve çağdaş çerçevede hazırlanan anayasamız, bilim ve sanata önem vermiştir. Yukarıda sözünü ettiğimiz anayasanın 27.maddesi bu anlayışın göstergesidir.
Atatürk “Gözlerimizi kapatıp tek başına yaşadığımızı düşünemeyiz. Memleketimizi bir çember içine alıp dünya ile alakasız yaşayamayız. Aksine yükselmiş, ilerlemiş medeni bir millet olarak medeniyet düzeyinin üzerinde yaşayacağız… Bu hayat ilim ve fen ile olur. İlim ve fen nerede ise orada olacağız ve her millet ferdinin kafasına koyacağız. İlim ve fen için kayıt ve şart yoktur” diyerek bilimin önemini göstermiştir.
Bilim insanlığın ortak mirasıdır. Dünyada ortaya çıkan bilimsel gelişmelerden her zaman haberdar olmalıyız. Teknolojik ve bilimsel olarak gelişme gösteren bir ülkeden yararlanmalıyız. Bunun yanında bilimsel kurumlara ve bilimsel çalışma yapan bilim adamlarına devlet, maddi ve manevi destek vermelidir.
2006 yılında, kurulması öngörülen 15 tane üniversitenin birçoğunun açılması, ülkemizde bilime verilen önemin göstergesidir
Thank you for visiting our website wich cover about Sosyoloji. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.