alzheimer ile ilgili kompozisyon ACİL



Sagot :

Bunama zihin işlevlerinde kaybı niteleyen bir kelimedir. Burada önemli olan nokta normal bir zihinsel gelişme sonrasında bu işlevlerin kaybı durumunda bunamanın ortaya çıkmasıdır. Alzheimer hastalığı bunama yapan hastalıklar içinde en sık izlenen bozukluktur. Bu hastalık yeni bir hastalık olmasa da hastaların sayısı giderek artmaktadır. Çünkü hastalık ile ilgili en önemli risk faktörü yaştır ve yaşlanma kaçınılmaz bir durumdur. Günümüzde tüm dünyada (özellikle gelişmiş ülkelerde ve refah toplumlarında) en hızlı artan yaş grubunu 65 yaş ve üstü kişiler oluşturmaktadır. Alzheimer hastalığının görülme sıklığı  yaş ile artmaktadır (65 yaş üstü 100 kişiden  8'inde  Alzheimer hastalığı görülmektedir). 21. yüzyılda doğal, sosyal veya ekonomik felaketlerle karşılaşılmazsa hastalığın görülme sıklığı daha da artacaktır.  Günümüzde Türkiye’de 300 bin civarında Alzheimer hastası olduğu düşünülmektedir. Genç nüfusun giderek yaşlanacağı bir ülke olarak Türkiye’de 30-40 yıl sonra bu hastalığın en önemli sağlık sorunu olacağını söylemek münecimlik olmayacaktır.

21 Eylül Dünya Alzheimer Günü Etkinlikleri  

Küçükken hep 5 duyumuzla algıladığımız öğretilirdi bize… Bir çiçeği koklamak… Sevdiğimiz bir şarkıyı duymak… Enfes bir yemek tatmak… Güneşin batışını seyretmek… Sevdiğin kişinin elini avucunda hissetmek…

Hayatı böyle somut yaşamamız gerektiği öğretildi. Ama insan yaşadıkça öğreniyor ki bunların hepsi yaşamımıza birer araç ve bir anlık hisler. Asıl önemli olan sağlıklı bir zihne sahip olmak, bu anlarımızı hafızamızda yaşatmak, hatırladıkça o güzelliklerden keyif almak.
Bugün Dünya Alzheimer gününde bir kez daha vurgulamak istiyoruz hatırlamanın, hatırlatmanın önemini. ‘’Unutanları Unutmamak’’ adına Türkiye Alzheimer Derneği olarak yaptığımız etkinlikler…