geometrik şekilli katı cisimlerin hacimlerinin hesaplanması



Sagot :

Düzgün ise, formülleri vardır.

 

Silindir = pi x r kare x h 

Küre = 4 x r küp

Koni = r kare x h 

Küp = a küp

Dikdörtgenler Prizması = a x b x c

 

Düzgün değil ise, su dolu bir kaba atılır, yükselttiği miktar onun hacmidir. Ya da ağzına kadar su dolu bir kaba atılır, taşırdığı suyun hacmi onun hacmidir. 

Maddelerin bulundukları yerde kapladıkları yere hacim denilmektedir.Bütün maddelerin hacmi vardır. Katı ve sıvıların hacimleri vardır. Gaz maddeleri ise hacimleri değişkendir. Gaz maddeler bulundukları ortamı tamamen doldurabildikleri gibi basınç uygulandığı zaman da hacimleri küçüle bilir. Sıvı maddelerin hacmi dereceli silindir ile ölçülür. Örneğin kolonyacı kolonyayı şişeye doldurmadan önce dereceli silindir ile ölçer. Sıvıların hacim birimi litre ( L) dir. Süt, zeytin yağ, benzin gibi sıvı maddeler litre ile ölçülür.

Maddelerin uzayda kapladığı yere hacim denir. İki madde birlikte aynı hacmi işgal edemez. Örneğin bir bardağasu konulduğunda bardağın içindeki hava, kabı terkeder.
Katı maddelerin belli bir şekli ve hacmi vardır. Sıvı maddelerin belli bir hacimleri olmasına rağmen belirli bir şekilleri yoktur, konuldukları tabın şeklini alırlar. Gazların ise hem belirgin hacimleri hem de belirgin şekilleri yoktur. Konuldukları kapların hacmini ve şeklini alırlar.
Geometrik Biçimli Cisimlerin Hacimleri
Geometrik şekilli, dikdörtgenler prizması, küp, silindir, küre ve koni şeklindeki katı cisimlerin hacimleri, boyutları ölçülerek hesaplanır.
Dikdörtgenler prizmasının hacmi farklı üç kenarının çarpımına eşittir.

Hacim Formülü

Hacim = En . boy . yükseklik

V = a . b. c dir.

Üç kenarı da eşit ve a kadar olan küpün hacmi

V = a3 dür.

Taban yarıçapı r, yüksekliği h olan silindirin hacmi, taban alanı ile yüksekliğinin çarpımına eşittir.

V = pr2 . h dir.