Sagot :
John Dalton (Eaglesfield, Cumbria, 6 Eylül 1766 – Manchester, 27 Temmuz 1844) İngiliz kimyager ve fizikçi, Cumberland Cockermouth yakınlarındaki Eaglesfield'de doğdu. En çok atom teorisi'ni savunması, kendi adı verilen atom modeli ve onuruna bazen Daltonizm de denen renk körlüğü hakkında yaptığı araştırmalarla tanınır.
19. yüzyılın başlarında atom konusunda ilk bilimsel yaklaşımı yapan atomcudur.Ona göre atomlar içleri dolu ve parçalanamayan berk kürelere benzemektedir. John Dalton, maddeleri çok küçük yapı taşlarının topluluğu halinde bulunduğu fikrini ileri sürdü
Dalton`un atom teorisi olarak ortaya konulan temel özellikler şunlardır.
* Tüm maddeler atomlardan yapılmıştır.
* Farklı cins atomlar farklı kütlelerdedir.
* Atom katı, sert, içi dolu küre şeklindedir.
* Bir elementin bütün atomları birbirinin aynıdır.
* Atomlar bölünemezdir.
Cevap:
Joseph John Thomson, 18 aralık 1856'da Manchester şehrinin varoş semptlerinden olan Cheetham Hill'de doğdu
1870'de lisans eğitimi için burs kazanarak girdiği Owens College'ın ardından 1876'da Trinity College'a, daha sonra da Cambridge'e yine burslu olarak girdi..
1880'de Trinity College da hayatının sonuna kadar görevine devam edeceği akademi üyeliğine seçildi Daha sonraları Lord Rayleigh'ın yerine Cambridge'e deneysel fizik profesörü oldu..
1884 - 1918 yılları arasında Cambridge ve Royal Institution'ın onursal profesörlüğüyle onurlandırıldı
1884'de ilk inceleme konusu olan Treatise on the Motion of Vortex adlı yapıtında da bahsettiği "Atomun Yapısı" ile Adams Ödülünü kazandı..
1886 ve 1892 yıllarında ünlü "Application of Dynamics to Physics and Chemistry" ve "Notes on Recent Researches in Electricity and Magnetism" adlı yapıtları yayımlandı Bu son çalışması James Clerk Maxwell'in ünlü Treatise'ından sonra Maxwell'in üçüncü cildi olarak anıldı..
Thomson, Profesör J H Poynting'le dört ciltlik Properties of Matter adlı ders kitabında işbirliği yaptı 1885 yılında Elements of the Mathematical Theory of Electricity and Magnetism'i yayımladı
1896 yılında Princeton Universitesi'nde son çalışmalarını özetleyen dört konferans verdi Bu konferanslar daha sonra Discharge of Electricity through Gases (1897) ismiyle yayımlandı..
Amerika'dan dönüşünde hayatının en görkemli çalışmasını gerçekleştirdi Bu çalışma 30 şubat 1897'de Royal Institution'daki konferansında açıklayacağı, elektronun keşfiyle sonuçlanan Cathode Işıması idi
1903'de yayımlanan Conduction of Electricity through Gases adlı kitabı, Rayleigh tarafından Thomson'un Cavendish Laboratuvarı'ndaki çalışmalarının bir gözden geçirmesi olarak nitelendirildi Bu yayımın daha sonraki basımını kardeşiyle birlikte iki cilt olarak 1928 ve 1933 yıllarında yayımladı..
Thomson, 1904 yılında Yale Universitesi'nde elektrik üzerine konferans vermek için geri döndü ve altı konferans verdi Bu konferanslar atomun yapısı üzerine bazı önerilerde bulunuyordu Thomson, faklı atom ve molekülleri ayrıştırmak için bir yöntem geliştirdi Bu yöntem daha sonra Aston, Dempster ve diğerleri tarafından birçok izotop'un bulunmasına yol açtı 1906'da Nobel Ödülüne layık görüldü..
Yukarıda bahsedilenler dışında, "The Structure of Light" (1907), "The Corpuscular Theory of Matter" (1907), "Rays of Positive Electricity" (1913), "The Electron in Chemistry" (1923), "Recollections and Reflections" (1936), adlı kitaplarını yayımladı..
1884 yılında Royal Society üyeliğine seçildi 1916 - 1920 yılları arasında başkanlığını yaptı 1894 - 1902 yıllarında Royal ve Hughes Madalyalarını, 1914 yılında Copley Madalyasını aldı 1902'de Hodgkins Madalyası (Smithsonian Institute, Washington), 1923'de Franklin Ması (Paris), 1931'de Dalton Madalyası (Manchester),ve 1938'de Faraday Madalyası'nı (Institute of Civil Engineers) aldı..
British Association'nın 1909'da başkanlığını yaptı Ve Oxford, Dublin, London, Victoria, Columbia, Cambridge, Durham, Birmingham, Göttingen, Leeds, Oslo, Sorbonne, Edinburgh, Reading, Princeton, Glasgow, Johns Hopkins, Aberdeen, Athens, C
Açıklama:
Thank you for visiting our website wich cover about Kimya. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.