Sagot :
Isı irimi joule ve kaloridir.Yoğuşma gaz halindeki bir maddenin ısı vererek sıvı hale geçmesidir.Buna örnek mesela banyo aldıktan sonra aynanın su damlacıkları ile dolu olması.
BAŞARILAR
BAŞARILAR
Yoğuşma nedir?
Yoğuşma nedir, buhardan sıvıya geçmesine verilen isimdir. Yoğuşma nedir ayrıntılı öğrenmek için aşağıdaki açıklamaları takip ediniz;
Yoğuşma nedir ayrıntılı anlatım
Yoğuşma, bir sıvının veya bir katının buharından ve genellikle bitişik gazdan daha soğuk olan bir yüzey üzerine birikmesidir. Bir madde, buharının uyguladığı basınç, maddenin sıvı veya katı fazının buhar basıncını, yani, yoğuşmanın gerçekleştiği yüzey sıcaklığındaki buhar basıncını aştığında yoğunlaşır. Buhar yoğunlaştığında ısı açığa çıkar. Bu ısı alınmadıkça, yüzey sıcaklığı, çevresindeki buharınkine eşit olana kadar artacaktır.
Yoğuşma biyoloji alanında birçok anlama sahiptir. Bir yoğuşma reaksiyonu, iki küçük molekülün, çoğunlukla su olan küçük bir molekülü oluşturan fonksiyonel grupları çıkararak daha büyük bir molekül oluşturmak üzere birleşmesi olarak bilinir. Yoğuşma ayrıca su döngüsünde önemli bir adım olan gazdan sıvıya sudaki durum değişimini de ifade edebilmektedir. Ayrıca, bir hücre bölünmeye hazırlanırken deoksiribonükleik asit (DNA) zincirleri daha yoğun bir yapı halinde, pudra hale gelen DNA yoğunlaşması da vardır.
Hava, aerosol adı verilen küçük parçacıklardan arınmışsa, yoğuşma sadece havanın su buharı ile aşırı doygun hale gelmesi durumunda gerçekleşir. Bununla birlikte atmosferde, üzerinde su buharının yoğunlaşabileceği yoğunlaşma çekirdekleri olarak adlandırılan, çekirdek olarak görev yapan bol miktarda aerosol kaynağı bulunur. Bazıları higroskopiktir (nem çekenler) ve bağıl nem %100'den az olduğunda yoğunlaşma üzerlerinde başlar, ancak diğer çekirdekler yoğunlaşma başlamadan önce birazcık daha doymaları gerekir (süper doyma).
Atmosferde, havanın bağıl nemi artar ve hava sıcaklığı çiğlenme noktasına düşürüldüğünde veya havayı doyurmak için yeterli su buharı eklendiğinde yoğuşma gerçekleşir. Yoğunlaşma, çiy, sis ve bulutların oluşumunu sağlar. Yağmurun oluşması için başka fiziksel işlemlere de ihtiyaç vardır.
Thank you for visiting our website wich cover about Türkçe. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.