Sagot :
Bilim,genel olarak dünyayı ve dünya üzerinde yaşayan insanları ve onların etkinlikleri sonucu ortaya koydukları değerleri inceler. Bu bakımdan bilimler çeşitli kısımlara ayrılır. Osmanlı klasik dönemde bilim, dini yönden algılanmış ve bu açıdan tanımlanmıştır. Bilimler bu bakımdan NAKLİ ve AKLİ diye iki kısımda düşünülürmüş.Nakli bilimlere, İSLAMİ İLİMLER de denir. Dolayısıyla İslam dini ile ilgili bütün çalışmalar bu kategoriye yerleştirilmiştir. Akli bilimler ise, insanın aklıyla, araştırarak, deneyerek, gözleyerek ulaşılan bilgilerdir.
Molla Fenari : Osmanlının ilk Şeyhülislamı
Kadı Zade-i Rum : Astronomi Matematik
Akşemsettin: Din ve pozitif bilimlerde uzmandır. Fatih Sultan Mehmet’in hocalığını yaptı.
Ali Kuşçu: Uluğ Bey’in öğrencisi, matematikçi Fatih döneminde yetişti.Eseri: Fethiye’dir
Seydi Ali Reis :Portekizleri Hint Deniz seferinde yenmiştir. Coğrafyacıdır. Ünlü türk denizcisidir.
Mirat-ı Matematik en ünlü eseridir. Memleketin aynası anlamına gelir.+2.Mühit
Piri Reis:Ünlü Türk Denizcisi ve Coğrafyacısıdır.1.Kitab-ı Bahriye(denizcilerin el kitabı) en ünlü eseridir.2.Dünya Haritası
Evliya Çelebi :En ünlü Eseri Seyahatnamedir. Seyyah
Matrakçı Nasuh :Geometri-Tarih-Coğrafya Osmanlının ünlü minyatür sanatçısıdır. Aynı zamanda Silahşor Hattat ve Ressamdır.
Thank you for visiting our website wich cover about Tarih. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.