çanakkalenin ruhunu anlatan bir kompozisyon size güveniyorm arkadaşlar lütfen yardmcı oln



Sagot :

GELİBOLU

YARIMADASI

TARİHİ MİLLİ PARKI

GELİBOLU

PENINSULA HISTORİCAL

NATIONAL  PARK

Doğal ve kültürel değerleri yanısıra dünya savaş tarihi açısından büyük önem taşıyan ve Mustafa Kemal  komutasındaki Türk ordu birliklerinin dünyayı şaşırtan cesaret ve kahramanlıklarının sergilendiği Çanakkale  Savaşlarının izlerini ve anılarını korumak amacıyla 1973 yılında Milli Park ilan edilmiştir. 
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, ilimizin en önemli gezi yerlerinden birisidir. Parkın kara sınırlarını Gelibolu Yarımadası'nın Saroz Körfezindeki Ece Limanı ile Çanakkale Boğazında yer alan Akbaş İskelesi  arasında çizelecek bir hat oluşturur. Seddülhabir Köyü çevresindeki Tekke ve Hisarlık Burunları, Ertuğrul, Morto, İkiz koyları, Alçıtepe, Kerevizdere,  Zığındere ile kuzeydoğuda yer alan Arıburnu, Conkbayırı, Kocaçimen, Kanlısırt, Anafartalar ve Suvla koyları,  savaşın cereyan ettiği başlıca alanlardır. Çanakkale Savaşları sırasında büyük cesaret göstererek şehit olan  birlikler ve şahıslar adına bugün Gelibolu Yarımadasında çok sayıda şehitlik vardır. 
Her biri ayrı bir kahramanlık  örneği olan bu şehitliklerin en önemlisi Morto Koyu'nda, Hisarlık tepe üzerinde tüm şehitlerimizin anısına dikilen  ÇANAKKALE ŞEHİTLER ABİDESİ'dir. Gelibolu Yarımadası üzerinde, Çanakkale Savaşlarında hayatlarını kaybeden yabancı askerler için de anıt ve mezarlıklar vardır. 

Çanakkale yeni Türkiye’nin önsözüdür. Çanakkale zaferi’nin sonrasında Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi bu milletin makûs kaderi yine bu milletin azmi ve kararlılığı sayesinde yenilmiştir. Peki, bu milleti bütün dünya karşısına dikilse de göğsünü siper edip her şeyinden vazgeçirecek, vatan toprakları için gözünü kırpmadan ateşlere atlatacak kadar güçlü bir ruha sahip olmasının sebebi ne idi.? İmanıydı elbette. Öyle bir imandan bahsediyoruz ki o gün Koçyiğitler ne yar ne sıla ne ana ne baba düşündü . O gün onların gözünde dünya yoktu. O gün onların tek istediği cennetti. Cennete taliptiler.

İmanın, vatan sevdası ile birleşip çelikleştiği er meydanıydı Çanakkale.İnsanlığı tüm uğraşları ile öldü dedirtmeye gelenlerin, insanlığın bu millet var oldukça ölmeyeceğine şehadet getirdiği yerdi Çanakkale..Defalarca tanık oldular, yaralı olan düşman askerine el ol kol olan siper olan Mehmet’e..Çanakkale sadece bir savaş meydanı değil aynı zamanda bir okuldu düşmanını bile kendine hayran bırakan. Öğrendikleri ile insanız diye şu acunda gezenleri utandıran bir okul. Mertliğin tüm namertliğe rağmen elden bırakılmadığı insanlık dersinin verildiği bir eğitim yeriydi dünya durdukça unutulmayacak.


İşte bu ruhu anlatan o günün komutanı Mustafa Kemal “"Biz kişisel kahramanlıklarla uğraşmıyoruz. Yalnız size Bomba Sırtı olayını anlatmadan geçemeyeceğim. Karşılıklı siperler arasındaki mesafe sekiz metre, yani ölüm muhakkak... Birinci siperdekilerin hiçbirisi kurtulmamacasına düşüyor. İkinci siperdekiler onların yerini alıyor. Fakat ne kadar imrenilecek bir soğukkanlılık ve tevekkül ile biliyor musunuz? Öleni görüyor, üç dakikaya kadar öleceğini biliyor ve en ufak bir çekinme bile göstermiyor. Sarsılmak yok. Okumak bilenler Kur’an-ı Kerim okuyor ve cennete gitmeye hazırlanıyor. Bilmeyenler kelime-i şahadet çekerek yürüyorlar. İşte bu Türk askerindeki ruh kuvvetini gösteren hayret ve tebrike değer bir örnektir. Emin olmalısınız ki Çanakkale Muharebeleri’ni kazandıran bu yüksek ruhtur.”