insan vucudunda asit-baz dengesinin bozulması durumunda ne gibi degisiklikler ortaya cıkar.)



Sagot :

Asit-baz denğesinin bozulmasi bir çok hastalığın ortaya çıkmasına sebeb olabilir. Bu hastalıkların başında hertürlü allerji, hertü iltahaplı (enfeksiyon) rahatsızlıkları, kronik yorğunluk, belfıtığı, kas ve eklem rahatsızlıkları, mide-bağırsak rahatsızlıkları ve yüksek tansiyona sebeb olabilir. Bu nedenle bazik ağırlıklı besinlerle beslenmek gerekir ve bunlarin basında sebze ve kepekli ekmek gelir. 


Asit ve baz dengesi aslında vücudumuzda son derece az miktarlarda bulunan "hidrojen iyonu yoğunluğu"nun (pH) bir dengesidir. Vücutta çeşitli kimyasal reaksiyonlar sonucunda oluşan hidrojen iyonu hücrelerimiz için son derece zararlı olabilmektedir. Bu nedenle hayatımız boyunca vücuttaki hidrojen iyonu yoğunluğu olağanüstü düşük bir seviyede tutulur ve bu miktar kimyasal olarak pH=7.4 şeklinde ifade edilir. 7.4 öyle bir sayıdır ki hayat boyu hiç değişmez. Çünkü bu sayının 6.8 veya 8 olması bir iki saat içinde ölümle neticelenir.

Vücudumuzda asit-baz dengesi başlıca üç şekilde korunur:

Vücut sıvılarında bulunan bazı kimyasal maddeler, hidrojen oranında en ufak bir değişiklik olduğu zaman, çeşitli önlemler alarak hemen bu değişikliklerin önüne geçerler. Solunum sistemimiz pH değişikliklerinde karbondioksit gazını vücudumuzdan uzaklaştırır. Böbreklerimiz idrar üretimi yaparak değişen pH değerini 7.4'e getirirler.
Kaynak: http://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/220397-insan-vucudunda-asit-baz-dengesinin-bozulmasi-ne-gibi-degisikliklere-yol-acar.html#ixzz2GiOlC696
Thank you for visiting our website wich cover about Biyoloji. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.


Rans Other Questions