Sagot :
Merhabalar ;)
SORU: H2,O2,N2 ........ GİBİ BİLEŞİKLER NASIL OKUNUR?
- Sonu 2 ile biten bileiklerin çoğu ilk baştaki elementten sonra sonuna 'oksit' veya 'gazı' getirilerek okunur.
Şimdi de senin verdiğin örneklerden yola çıkarak açıklama yapayım.
}} H2= Hidrojen gazı----Hidrojen atomunun 1 katmanı vardır ve bu katmanda 1 elektron bulunur. Hidrojen kararlı hale gelmek için bu sayıyı 2'ye tamamlamalıdır.
- H2 molekülü, 2 hidrojen atomunun kararlı hale gelebilmek için elektronlarını ortaklaşa kullanarak kovalent bağ yapması ile oluşur.
}} O2= Oksijen gazı----O2 iki adet oksijen atomunun birleşmesi ile oluşmuştur.
}} N2= Azot gazı ----- Kovalent bağlı bir elementtir.
DİPNOT: Soruda H2, O2, N2 gibi bileşikler nasıl okunur demişsin halbuki bunlar kovalent bağlı ELEMENTLERdir. Yani bunlar bileşik değildirler. Elementtirler. Şu anda yazdıklarımdan birşey anlamamışsan eğer - ki kafan karışmıştır- o zaman biraz açıklayalım.
Element nedir?
Kimyasal metodlarla daha basit maddelere ayrışması mümkün olmayan basit madde. Su bir element değildir. Fakat suyun elektrolizinden elde edilen hidrojen ve oksijen birer elementtir. Saf şeker bir element değildir. Çünkü şekerden karbon, hidrojen ve oksijen çıkarılabilir.
Element, aynı cins ve kimya tepkimelerinde bölünmeyen en küçük parçaların yığınıdır. Bu parçalara atom denir. Farklı atomların birleşmesinden yeni bir madde olan bileşik elde edilir. Su, oksijen ve hidrojenden elde edilir. Bir element, herhangi bir enerji kullanılarak (ısı, ışık, elektrik gibi) daha basit maddelere ayrıştırılamaz.
Bileşik nedir?
İki veya daha fazla farklı elementin iyon veya atomlarından meydana gelen herhangi bir madde. Bileşiğin bileşimi belirlidir. Yani bileşikteki elementlerin bir birine oranı sabittir. Mesela su; her zaman iki atom hidrojen, bir atom oksijen bulundurur.
Sabit kimyasal bileşime ilaveten, belirli şartlar altında bileşiğin fiziksel özellikleri tecrübe edilen her hangi bir numune için aynıdır. Bu özellikler bir bileşiği element veya karışımdan ayırır. Bir element yalnızca tek tip atomdan meydana gelmiş iken, karışım iki veya daha çok bileşik veya element bulundurur. Mesela toprak gibi bir karışımın özellikleri ve bileşimi, farklı nümunelerde çok farklı olabilir. Fakat bileşikte böyle değildir.
Bileşikler bir kimyasal reaksiyon sonucu meydana gelir. Reaksiyonda, reaksiyona girenler iki farklı element, element-bileşik veya bileşik-bileşik olabilir.
Bir bileşiğin kararlılığı, bileşiği meydana getiren elementlerin kimyasal aktivitesine bağlıdır. Mesela sodyumklorür (NaCl) çok kararlıdır (bozunmaz). Çok kararlı bileşiklerin bozunması için çok enerjiye ihtiyaç vardır. Bir kararlı bileşiği elektroliz vasıtasıyla elementlerine ayrıştırmak için tatbik edilen gerilim miktarı kararsız bileşik için tatbik edilenden fazladır. Mesela organik bileşikler kararsız olduğu için, az bir ısıtma, bozunmalarına sebep olur. Fakat kararlı bileşik için çok daha yüksek ısı gerekir.
Bir bileşiğin fiziksel ve kimyasal özelliği kendini oluşturan elementlerin özelliklerinden gidilerek anlaşılmaz. Yani, sodyum ve klorün özelliklerine bakarak sodyum klorürün özellikleri söylenemez. Suyu meydana getiren hidrojen ve oksijen gaz olduğu halde, su sıvıdır. azot ve hidrojen gazlarının meydana getirdiği amonyak ise yine gazdır. Bileşikler başlıca iki sınıfa ayrılır:
1.Anorganik bileşikler: Bunlar daha çok iyonlardan meydana gelmiştir. Tuzlar, asitler, bazlar, oksitler vs. bu sınıftandır. Bu bileşikler genellikle kararlı yani kolayca bozunmayan bileşiklerdir.
2.Organik bileşikler: Bunlara karbon bileşikleri de denilebilir. Genellikle suda çözündüklerinde iyonlaşmazlar. Bu bileşiklerde elementleri bir arada tutan kuvvet, elektron bağlarıdır. Kararsız bileşiklerdir.
- Yani element ve bileşik farklı özellikte olan ve birbirleriyle karıştırılmamaları gereken saf maddelerdir.
} YARDIMCI OLABİLMİŞSEM NE MUTLU BANA}
Başarılar......
Selam!
Cevabımız:
[tex]H_{2}[/tex] (H2) = Hidrojen gazı olarak okunur
kömür benzini elde etmekte kullanılır
amonyak üretiminde kullanılır.
elektirik enerjisi üretiminde kullanılır.
sıvı yağları katı yağlara dönüştürmekte kullanılır.
[tex]O_{2}[/tex] (O2) = Oksijen gazı olarak okunur.
İnsanlı uzay araçlarında kullanılır.
dalgıçların özel kıyaetinde kullanılır ( nefes alabilmesi için).
Çelik üretiminde kullanılır.
tekstil üretiminde kullanılır.
plastik üretiminde kullanılır.
[tex]N_{2}[/tex] (N2) = Azot gazı olarak okunur.
Kübre ütetiminde kullanılır. ( doğalgaz ve amonyağa dönüştürüldüğünde)
patlayıcı üretiminde kullanılır. ( doğalgaz ve amonyağa dönüştürüldüğünde)
Bileşik ve Element:
https://eodev.com/gorev/9571669
Başarılarrr
Thank you for visiting our website wich cover about Kimya. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.