Atatürk'ün hayatı.. (ÖZETLİ) Aciill 18 puan ! ๏̯͡๏



Sagot :

1881’de Selanik’te doğdu. Annesi Zübeyde Hanım, babası Ali Rıza Efendi’dir. Sırasıyla, Mahalle Mektebi, Şemsi Efendi Okulu, Selanik Mülkiye Rüştiyesi, Selanik Askeri Rüştiyesi, Selanik Askeri İdadisi, Harp Okulu ve Harp Akademisi’ne gitti. 1893 yılında Askeri Rüştiye’de okurken matematik öğretmeni tarafından adına “Kemal” ilave edilerek Mustafa Kemal adını aldı. Harp Akademisi’nden yüzbaşı rütbesiyle mezun olarak Şam’da göreve başladı.

Osmanlı Devleti zamanında Trablusgarp Savaşı, Balkan Savaşları ve I. Dünya Savaşı’na katıldı. Osmanlı Devleti I. Dünya Savaşı’ndan yenik ayrılınca Mondros Ateşkes Antlaşması imzalandı. Bu antlaşma uyarınca vatan topraklarının işgalinin başlaması üzerine Mustafa Kemal, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak milli mücadeleyi başlattı.

Havza ve Amasya Genelgelerini yayınladıktan sonra, Erzurum ve Sivas Kongrelerini topladı. Sivas Kongresi ile bütün milli cemiyetleri tek çatı altında birleştirerek Anadolu ve Rumeli Müdafaai Hukuk Cemiyeti’ni kurdu. Sivas Kongresi’nin ardından İstanbul Hükümeti ile Amasya Görüşmesini yaptı. Böylece İstanbul Hükümeti, Temsil Heyetinin varlığını resmen tanımış oldu.

Mustafa Kemal, 23 Nisan 1920’de TBMM’nin açılması ile Meclis ve Hükümet Başkanlığına seçildi. 5 Ağustos 1921’de kendisine Meclis tarafından Başkomutanlık görevi verildi. Sakarya Savaşı’nın kazanılmasının ardından, Gazilik ünvanı ve Mareşallik rütbesi ile onurlandırıldı. Büyük Taarruzu yöneten ve düşmanın tamamen yurttan atılmasını sağlayan Gazi Mustafa Kemal, 29 Ekim 1923’de Cumhuriyetin ilan edilmesi ile beraber Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı oldu.

1934 yılında Gazi Mustafa Kemal’e meclis tarafından “Atatürk” soyadı verildi. Atatürk, gerçekleştirmiş olduğu inkılaplar ile Türkiye Cumhuriyeti’nin medeni ülkeler seviyesine çıkmasını sağladı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938’de Dolmabahçe Sarayı’nda hayata gözlerini yumdu.

Atatürk’ün hayatı, Türk milleti için adanmış, destansı bir yaşamdır.

Merhabalar,


Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında, Selanik'te doğmuştur. Annesinin adı Zübeyde, babasının adı Ali Rıza'dır. Tam 5 kardeşi vardır. 5 kardeşten 4'ü küçük yaşta vefat etmiş, geriye Mustafa Kemal Atatürk ve Makbule Hanım kalmıştır.


Küçük yaşta babasını kaybetmiştir, annesi ve kız kardeşiyle birlikte dayısının çiftliğine yerleşmiştir. Bir düşman asker tarafından kadına şiddet uygulandığını görünce asker olmak istemeye başlamıştır.

Ortaokulda, matematik öğretmeni tarafından "Kemal" adı verilmiştir. Liseye geçmeden önce gizlice askeri sınavlar girmiştir. Annesi din üzerine bir meslekle uğraşmasını istiyordu. Bu nedenle Mustaafa Kemal Atatürk gizlice sınavlara girmiştir. Sınavları kazandığı haberi gelmiştir.


Okul başlamadan annesine söylemiştir. Annesi en başta karşı çıksada Mustafa Kemal Atatürk dinlememiştir, annesi sonunda kabul etmiştir. Mustafa Kemal Atatürk liseyi bitirdik sonra, Harp Okulu'na gitti. Harp Okulu'nda başarısı ardından Suriye Şam'da 5. Ordu'ya Yüzbaşı olarak atandı.


Osmanlı'nın toprakları kaybetmesiyle Mustafa Kemal ve ordusu seferler düzenlemiş, Kurtuluş Savaşı, I. ve II. dünya savaşlarını kazanmıştır. Yeni bir cımhuriyete sahip olan Türkiye Cumhuriyetini kurmuştur.


23 Nisan 1920 yılında TBMM açılmış ve 23 Nisan günü "Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" olarak belirlenmiştir. Çeşitli etkinlikler ve günler düzenlindikten sonra Atatürk, İstanbul'a Dolmabahçe Sarayı'na gelmiş ve burada hayata gözlerini yummuştur.


Eser olarak en çok bilinen kitabı "geometri kitabı" ve "nutuk"tur.


Başarılar❃