Sagot :
Denizlerin tuzu karadaki kayalardan gelir. Dağların kayaların üzerine yağan yağmurun içinde havadan aldığı bir miktar erimiş karbondioksit bulunur. Karbon dioksit ve suyun birlikteliğinden oluşan karbonik asit, yağmur suyunu birazcık asitli yapar. Yağmur kayayı aşındırır, asit ise kayanın bileşiminde bulunan parçacıkları erimiş bir durumda beraberinde taşır. Bu suyun içindeki iyonlar, akarsular, nehirler ve haliçlerle okyanuslara taşınır.
Jeolojik zaman sürecinde suyun karadaki tuzları çözmesi ve eninde sonunda denizlere taşıması ile denizlerdeki minerallerin seviyesinde yavaş da olsa bir artış olmuştur. Bu olaya güneş enerjisi ile buharlaşma da eklenince bu enerjinin şiddeti ile bağımlı olarak denizlerdeki tuz miktari artmıştır.
Bu olay kutuplarda da aşırı soğuma sonucu olmakta ve deniz suyundan ayrışan buz geride tuzu yoğun deniz suyu bırakmakta ve deniz suyunun tuzluluğunu arttırmaktadır.
Ancak buzulların erimesi ve nehirler yağış tatlı suyu denizlere sokmakta ve bugün ulaştığımız deniz suyu dengesi uzun zamandan beri korunmaktadır.
Thank you for visiting our website wich cover about Fizik. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.