Sagot :
YEREL SAAT
Güneşin ufuk üzerinde en yükseğe geldiği an o yerde güneş tepe noktasındadır, bu anda saat ise 12.00'dır. Buna da yerel saat denir. Bu anda gölge boyu en kısadır. Yerel saat dini vakitlerin tespitinde kullanılır.
YEREL SAAT HESAPLAMALARI
Bu hesabı yapmadan önce bilinmesi gereken önemli kurallar vardır. Bunları sıralayacak olursak.
1- Dünya batıdan doğuya doğru döndüğü için doğuda yerel saat batının yerel saatinden ileridir.
2- Hesaplanacak meridyenlerin ikisi de doğuda veya ikisi de batıda ise merkezler çıkartılarak meridyen farkı bulunur.
3- Meridyenlerden biri doğuda diğeri batıda ise merkezler toplanarak meridyen farkı bulunur.
4- Çıkan sonuç meridyenler arası sabit mesafe olan 4 ile çarpılır.
5- Çıkan sonuç; eğer istenen meridyen doğuda ise toplanır, batıda ise çıkartılır.
Örnek
20 derece doğu meridyeninde yerel saat 16:00 iken 10 derece D meridyeninde yerel saat kaçtır?
ÇÖZÜM:
İki merkezde doğuda olduğu için meridyen farkını bulmak için çıkartırız.
20 – 10 = 10
çıkan farkı 4 ile çarparız.
10 x 4 = 40 dakika fark bulunur.
Aradığımız yer daha batıda olduğu için çıkartırız.
16:00 – 00:40 = 15:20 bulunur.
ORTAK SAAT
Günlük yaşamda meydana gelecek sorunları ortadan kaldırabilmek için ülkenin her yerinde aynı saati kullanmaya denir. Ülke doğu batı doğrultusunda geniş yer kaplıyor ise birden fazla ortak saat ayarı kullanılabilir. Rusya, Çin, ABD, Kanada ve Avustralya'da olduğu gibi. Ülkemiz doğu-batı doğrultusunda fazla yer kaplamadığı için aynı anda bir ortak saat kullanılır. Ama güneş enerjisinden daha fazla faydalanabilmek için Sonbahar ve kış mevsiminde 300 Doğuda yer alan İzmit'in yerel saati, İlkbahar ve yazın ise 450 Doğudaki Iğdır'ın yerel saati ortak saat olarak kullanılır.
Not: Yerel saat ile ortak saat arasındaki farkı bulabilmek için:Yatay düzleme dik olarak konan bir çubuğun gölge boyunun en kısa olduğu an yerel saati 12:00 dır. O anda ortak saate bakarak yerel saat ile ortak saat arasındaki fark bulunabilir.
ULUSLARARASI SAAT(SAAT DİLİMİ)
Ülkeler arsındaki iletişimi kolaylaştırabilmek için her 15 meridyen bir saat olarak, 24 saat dilimine ayrılmıştır. Bundan dolayı her saat dilimi arasında 1 saatlik zaman farkı vardır. 15x4=60 dk. Saat dilimleri her yerde meridyenler boyunca hareket etmez. Bu esnada ülkelerin siyasi sınırlarını takip eder.
Günümüzde yerel saatlere göre hareket etmek hem ülke içinde hem de ülkeler arası ilişkilerde sıkıntılar meydana getirir. Bunu önlemek için uluslararası saat sistemine geçilmiştir. Bunun için dünyamız 15°'lik meridyen yayları şeklinde 24 saat dilimine ayrılmıştır. Her saat diliminde de tam ortadan geçen meridyenin yerel saati, ortak saat kabul edilmiştir. Saat dilimlerinde de başlangıç olarak Greenwich'in 7°30' doğusu ile 7°30' batısı alınmıştır.
Türkiye ikinci ve üçüncü saat dilimlerinde yer almaktadır. Ancak biz bunlardan sadece birini kullanmaktayız. 1978 yılına kadar topraklarımızın çoğunun yer aldığı ikinci saat diliminin (30° Doğu meridyeni-İzmit) yerel saati ülkemizde ortak saat olarak kullanılmıştır. Bu tarihten sonra güneş ışığından daha fazla faydalanarak enerji tasarrufu sağlamak için ileri ve geri saat uygulamasına geçilmiştir.
TARİH DEĞİŞTİRME ÇİZGİSİ
Tarih değiştirme çizgisi olarak 180° meridyeni kabul edilir. Bu meridyenin doğu tarafında batı meridyenleri, batı tarafında ise doğu meridyenleri bulunmakta dır. Dolayısıyla batısında bir gün ileri, doğusunda ise bir gün geridir.
Not: Tarih değiştirme çizgisi ve saat dilimleri ülke sınırlarına göre çizildiğinden meridyenlere tam uygun olarak uzanış göstermezler. Girinti-çıkıntı oluştururlar.
Anti Meridyen : Bir meridyeni çembere tamamlayan diğer meridyendir. Dolayısıile aralarında 180 derecelik açı farkı vardır.
Örnek : 300 Batı meridyeninin anti meridyenini bulalım.
Çözüm : 180 – 30 = 150 derece Doğu çıkar
Thank you for visiting our website wich cover about Coğrafya. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.