D vitaminin görevleri ve içinde bulunduğu yiyecekler lütfen acil!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11



Sagot :

Çoğu kişi D vitamininin sadece kemik için gerekli olduğunu zanneder. Hâlbuki beyin, kalp, mide, pankreas, aktive T ve B lenfositler, prostat, meme, kolon, deri ve eşey bezleri gibi kemikteki mineral metabolizmesı ile doğrudan ilişkisi olmayan organlarda da D vitamini reseptörleri vardır.

- İnce bağırsaklardan kalsiyum ve fosforun emilimini düzenleyerek kemik büyümesi, sertleşmesi ve tamiri üzerinde etkili olur.

- Raşitizmi önler.

- Böbrek hastalıklarında düşük kan kalsiyumu seviyesini düzenler.

- Postoperatif kas kasılmalarını önler.

- Kalsiyumla birlikte kemik gelişimini kontrol eder.

- Bebekler ve çocuklarda kemik ve dişlerin normal gelişme ve büyümesini sağlar. Kanıtlanmamış olası etkileri:

- Artrit, yaşlanma belirtileri, sivilce, alkolizm, kistik fibrozis uçuk ve herpes zoster tedavisi, kolon kanserinin önlenmesi. Vitamin D alınımında dikkat edilmesi gereken durumlar:

- Güneş ışığı bakımından yetersiz bölgelerde yaşayan çocuklar.

- Yetersiz gıda alan ve fazla kalori yakan kişiler

- 55 yaşın üzerindekiler, özellikle menopoz sonrası kadınlar

- Emziren ve hamile kadınlar

- Alkol veya uyuşturucu kullananlar

- Kronik hastalığı olanlar, uzun süredir stres altında olanlar, yakın geçmişte ameliyat geçirmiş olanlar

- Mide-bağırsak kanalının bir kısmı ameliyat ile alınmış olanlar.

d vitamin i

D vitamini, kalsiyum ve fosforun sindirim yollarında kullanımı ve emilimi ile özellikle çocuklarda büyüme için gerekli vitamin.

Kas zayıflığına karşı vücudu korur, kalp atışının düzenlenmesinde etkilidir, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, tiroit fonksiyonları ve normal kan pıhtılaşması için gereklidir. D vitamini sindirim sisteminden kalsiyum emilimini artırır ve kemiklerde kalsiyum birikimine yardım eder. D vitamini kalsiyum emilimini ve kalsiyumun aktif taşınmasını hızlandırarak artırır. Özellikle bağırsak dokularındaki epitel hücrelerde kalsiyum emilimine yardım eden, kalsiyum-bağlayıcı proteinlerin oluşumunu artırır. Vücuda besinler yoluyla Provitamin - D şeklinde alınır. Güneş ışınlarının etkisiyle deride D vitaminine dönüşür. Bu vitamin, kalsiyum ve fosforun bağırsakta emilimi ve vücutta kullanımı için gereklidir. Kuvvetli kemik ve dişler, bu vitaminin kalsiyumu buralara yerleştirmesiyle olur.

Kaynakları: Karaciğer, balık, yumurta, tereyağı, peynir, mantar.

Günlük ihtiyaç: 0-30 yaş arası için 200 IU, 31-50 yaş arası için 300 IU, 51-70 yaş arası için 400 IU ve 71 yaş ve üzeri için 600 IU [1]

Azlığı: Az kalsiyum ve fosfor alınmasına bağlı olarak kemiklerde yumuşamaya ve kemik ve diş yapısında bozulmalara neden olur.

Fazlası: Bulantı ve kusma yapar. Böbreklere zarar verir.

Çocuklar için önemli: Çocukların güneşin dik gelmediği saatlerde açık havada gezdirilmesi durumunda, deri altındaki ön madde D vitaminine dönüşür.

 

Dış bağlantılar