Sagot :
Çizgi Grafiği:
Araştırmalar sonucu elde edilen bilgilerin çizgi ile ifade edilerek gösterilmesine çizgi grafiği denir.
Çok yönlü kullanma imkanı olduğu için en çok kullanılan grafiktir. Hastanelerde ,hastaların günlük vücut sıcaklıkları genellikle bu tür grafiklerle gösterilir. Bir dikey , bir yatay çizgi çizilir ve bunlar eşit aralıklarla bölünür.
Sütun Grafiği:
Toplanan bilgilerin sütun şeklindeki grafik ile gösterilmesine sütun grafiği denir.
Bu tip grafikte gösterilmek istenen değerler sütun veya çubuklarla ifade edilir. Çizgi grafiğinde olduğu gibi dikey ve yatay çizgiler çizilir ve eşit aralıklarla bölünür.Karşılaştırılacak değerler bu aralıklar üzerinde işaretlenir. Aynı genişlikte sütunlar bu işaretlere kadar uzatılır.
Çizgi grafik oluştururken sayıların yerleri nokta ile belirlenir ve en son bu noktalar birleştirilir.
Sütun grafiğinde iki eksen vardır. Yatay eksende ve düşey eksende ölçülen değerlerin birbirine göre durumları sütunlarla (çubuklarla) belirtilir. Yatay eksende incelediğimiz bir değere göre, düşey eksendeki değişimi görebiliriz.
vb alanlarda sütun grafiği kullanılır.
Çizim yapılırken bir dikey bir de yatay çizgiler çizilir ( bu yatay çizgilere eksen adı verilir )
Bu eksenlere de isimler verilir. Grafiğin içeriğine göre bunu kullanıcı belirler. Aşağıdaki örnekleri inceleyerek sütun ve çizgi grafiğini aynı örnekte kolayca anlayabilirsiniz:
Sütun grafiğinde, dikey çubuk bize madalya sayısını, yatay çubuk ise ülkeleri göstermekte.
Bu sefer ise ülkelerin aldığı altın sayıları çizgi grafikle gösterildi.
Sadece altın sayısı yukarıda gösterilmekte.
Kaynak: http://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/285159-sutun-ve-cizgi-grafiklerinin-birbirine-gore-ustunlukleri-ve-sinirliliklari-nedir.html#ixzz2G5VjlPpZ
Thank you for visiting our website wich cover about Matematik. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.