Sagot :
SAYGI ;
Dilimizde bu kelime hürmet karşılığı kullanılmaktadır . Saygı bir kimsenin düşüncelerine , sözlerine ve davranışlarına , toplum içindeki itibarına ve inanılırlığına karşı duyulan bir hisdir.
Aslında tarif ve tanımlanması zor bir deyimdir . Sevgi , inanma , güvenme , ahlakına kefil olma , yapacaklarından ve yapmayacaklarından emin olma , hoşnud olma gibi çok sayıda duyumun bir tek sözcükte ifade edilmesidir .
DOĞRULUĞUNDAN EMİN DEİLİM BUNLARI BULABİLDİM
SAYGI ;
Dilimizde bu kelime hürmet karşılığı kullanılmaktadır . Saygı bir kimsenin düşüncelerine , sözlerine ve davranışlarına , toplum içindeki itibarına ve inanılırlığına karşı duyulan bir hisdir.
Aslında tarif ve tanımlanması zor bir deyimdir . Sevgi , inanma , güvenme , ahlakına kefil olma , yapacaklarından ve yapmayacaklarından emin olma , hoşnud olma gibi çok sayıda duyumun bir tek sözcükte ifade edilmesidir .
Saygı bir kültürdür ve iki insan arasındaki “empathy “ yi işaret ettiği gibi bir aile içi yaşamını bir toplum yaşamını ve bir milletin yaşamını da çok önemli ölçülerde belirler . Saygı konuşma adabını , sosyal ve dini ritüelleri , sofra adabını , çalışma ve iş dünyasının kurallarını , giyim ve moda tarzlarını , cinsel yaşam rituellerini , kaybettiklerimizle olan ilişkilerimizi ve vecibelerimizi , vermiş olduğumuz ve bize verilmiş olan sözlerin bütününü düzenleyen çok anlamlı ve çok güçlü bir anahtar kelimedir . Saygı yaşamın ve insan olmanın gururudur .
25 yıllık Adli Tıp çalışmalarımda bu duyguyu en fazla hisseden ve özleyenlerin mahkumlar olduğunu gördüm .Bir şeyi kaybetmedikçe onun ne kadar önemli olduğunu anlayamazsınız . Bu sebeble sahip olduğunuz saygı değerlerini canınızdan fazla koruyun . Size saygının ne olduğunu en iyi şekilde anlatabileceğine inandığım bir Adli
Tıp hatıramı anlatmak istiyorum
Dosyasında üç katil olayı bulunan bir mahkumu muayene edeceğim . Görevliler 35 yaşlarında bir genç adamı çalışma odama getiriyor .Ayağa kalkıyorum ve mahkuma “ hoşgeldiniz , buyurun oturun “ diyorum. Mahkum çok şaşırıyor . Bu güne kadar hiç kimse ona hoş geldiniz, buyurun oturun dememiştir . Yüzüme şübheyle bakıyor . Tekrarlıyorum , “ buyurun oturun kahvenizi nasıl içersiniz ? “ Karşılıklı kahvelerimizi içiyoruz . Muayene bitiyor ve mahkum koğuşuna dönüyor . Aradan 15 yıldan fazla bir zaman geçmiştir . Çalışma odamdan içeriye bir adam girer . Doktor bey beni tanıdınmı ? Adama dikkatle bakıyorum .Tanıyamadım .
“ kahveyi hatırla ! “ Ben kahveyi hatırlamıştım . Sarılabilirmiyim ? . Birbirimize sıkıca sarıldık . İki insan , 15 yıl sonra bir saygının iadesi için bir araya gelmiştik . Bir fincan kahve ve bir tek kelime . O insanı Vandan istanbula getiren şey sadece saygıydı .O bir mahkum olabilirdi . Suçlu da olabilirdi . Ama o bir insandı . Ve saygıya layıktı . Sana bir kahve borcum var doktor . Bir kahvede oturup ikinci ve son kahvelerimizi de içiyoruz İkimizin de gözleri yaşlı ama ikimiz de çok mutluyuz . Çünkü biz iki insanız .
Günümüzde artık çok fazla kullanmadığımız ve saygı ile bağlantılı olduğuna inandığım birkaç kelimeyi burada anmak istiyorum Bunlar . Ar , İffet , haya , teeddüp , imtina , teessüf , hicab ve daha bir çok benzeri kalimeden birkaçıdır . Ama bizim toplumumuz bunları artık hemen hiç kullanmıyor . Belki de gerekmediğindendir ! .
Osmanlıca –Türkçe lugat saygı karşılığı hürmet kelimesini veriyor . Bence bu yeterli değil , saygı kanaatimce Ahlak kelimesi ile bütünü ile örtüşüyor . Saygı ahlakdır .
Saygı yaşamın hangi alanlarında hissedilmelidir . Saygının olmadığı bir yaşam alanı yok gibidir . Birer başlık halinde vermek gerekirse bu alanları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz .
*Otoritenin gerektirdiği durumlarda . Devlet otoritesinin korunmasında , aile içi otoritesinin yaşatılmasında , asker , jandarma , güvenlik güçleri otoritesinin tesis ve işlerliğinde , ebevyn –evlat arasındaki otoritenin işlemesinde , bütün eğitim ve öğretim kurumlarında , sportif kurumların çalışma düzenlerinde , işyerlerinde , sokakta ve aklınıza gelebilecek her yerde , toplum yaşamının vazgeçilmez bir şartı olarak otorite gereklidir ve otorite ile saygı arasında vazgeçilmez bir bağlantı vardır .
Thank you for visiting our website wich cover about Mantık. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.