Sagot :
Küçük büyük, yeni yada köklü her firmanın sahip olması gereken en temel anlayış inovasyon. Gelişen dünya şartlarında mevcut yada oluşacak rakiplerinizden bir adım önde olmak istiyorsanız katma değer yaratacak yenilikler üretmelisiniz. Bu katma değer yaratacak mevcut olana fayda getirecek yenilik anlayışına inovasyon diyoruz.
Bu haber 22.07.2008 tarihinde eklendi.
Bu haber daha önce 52138 defa görüntülendi.
Dört ana başlık halinde inceleyebiliriz inovasyon yapılabilirlik alanlarını.
Ürünlerde İnovasyon
Var olan ürünlerini daha iyi, daha kaliteli, daha üstün özelliklerle şartlara ve yeni açılımlara yönelik geliştirmek ya da yapılmayan yeni, farklı, karlılık getirebilecek bir ürün ortaya çıkarmak.
Kumaş ve spor ayakkabısı birer üründür. Pazardaki diğer kumaşlardan, ayakkabılardan farklı bir şekilde kirlenmeyen kumaş ve koşu için uygun olan altı delikli spor ayakkabıları üretmek birer ürün inovasyonudur. Yada küçüklükten hatırlıyorum da genelde büyüklerin tükettiği ve bazılarının hala tadını beğenmediği soda, bana hiçte cazip gelmezken günümüzde birçok meyve aromalı sodalar artık vazgeçilmez bir içecek haline geldi. İşte sodanın meyve aroması ile çeşitlendirilmesi hitap edemediği müşterilere ulaşmasını ve pazarda daha etkin olmasını sağlamıştır.
Hizmet Alanında İnovasyon
Bir işletmenin yeni, farklı ve değişik bir hizmet geliştirip bunu müşterilerine sunması hizmet inovasyonudur. Zaten sunulmakta olan hizmetleri daha çok müşteri çekecek şekilde değiştirmek ve farklılaştırmak da hizmet inovasyonu yapmak anlamına gelir.
Bir kadın doğum doktorunun, doğum öncesi tetkiklerde anne karnındaki çocuğun videosunu ve fotoğrafını çekerek doğum sonrası aileye hediye etmesi harika bir inovasyondur. Böyle bir hizmet sunduğu için de, uzak mesafelerde oturan hastalar bile bu hizmeti sunmayan diğer hastanelere ve doktorlara gitmek yerine, o doktoru tercih etmektedir.
Pazarlamada İnovasyon
Ürün ve hizmetler pazara sunulmak amacıyla geliştirilir ve üretilir. Ürün ve hizmetlerin daha çok satılması için daha fazla sayıda müşteri çekebiliyor olması gerekir.
Daha fazla müşteri çekebilmek için, ürün ve hizmetlerde farklı, değişik ve yeni tasarımların, ambalajların ve pazarlama yöntemlerinin geliştirilip kullanılması pazarlama inovasyonu olarak adlandırılır. Buna örnek olarak dünyanın en ünlü fast-food markası olan Mc Donald’s ı örnek vermek mümkün. Mc Donald’s da ürünlerin paketlemesi ve özellikle çocuk menülerinin süslü kutluları. Menülerin yanında verilen hediyeler birer pazarlama inovasyonudur.
Pazarlama inovasyonuna başka bir örnek olarak, internet üzerinden yemek siparişi alınması ve bu siparişlerin müşterilerin istediği adrese ulaştırılmasını verebiliriz. İşletmenin çalıştığı illerinde yaşayan kişilerin internet üzerinden sipariş ettikleri yemekler, o restorandan adresine gönderiliyor. Böylece müşterinin o şehirde bulunan kayıtlı restoranlardan istediği yemeği seçmesi ve başka bir uğraş vermeden evine sipariş etmesini sağlıyor. Yemeklerini bu şekilde satmakta olan restoranlar pazarlama inovasyonu yapmış olurlar ve böylece internette yer almayan restoranlara göre rekabette avantaj kazanırlar.
Organizasyonda İnovasyon
Şirketinizde; çalışma ve iş yöntemlerinizi geliştirme, farklılaştırma ve yenileme faaliyetlerine organizasyonda inovasyon olarak adlandırabiliriz. Şirketinizin rekabet avantajını yakalaması ve koruyabilmesi için olmazsa olmazlardan.
Bu konuda Japonlar tarafından 1990larda geliştirilen sürekli iyileştirme yöntemi olan Kaizen bir organizasyonda inovasyondur. Bu yöntemde beyaz yakalı ve mavi yakalı tüm personeller, işleri ile ilgili süreçleri takip ederler ve geliştirme ile ilgili fikirlerini sunarlar. İyileştirme fikirleri değerlendiriliri ve uygun olarak değerlendirilenler uygulamaya konulur. Aynı zamanda, bu sistem ile çalışanların aile yaşamlarının da olumlu etkilendiği tespit edilmiştir. Şirketler yeni bir personel alımı olacağında, öncelikle personellerin aileleri içerisinde ki adayları tercih ettikleri görülmektedir. Kaizen yöntemi ile çalışan başta Japon şirketleri, en düşük maliyet ve en yüksek kaliteli üretim yapıp avantaj yakalamışlardır. Bunun sonucu tabi ki büyüyen, sektöründe zirvede olan, istihdam yaratan firmalar olmuşlardır. İnovasyonun tanımında da bahsettiğimiz gibi ekonomilerine ve toplumlarına faydalı olmuşlardır.
Ürün İnovasyonu: Bir işletme tarafından pazara sunulan, elle tutulup gözle görülen nesneler ürün olarak adlandırılır. Bir işletmenin farklı, yeni, değişik bir ürün geliştirmesi ve bunu pazara sunması ürün inovasyonu yapması anlamına gelir. Ancak işletmelerin ürün inovasyonu yapmak için illa ki yeni bir ürün üretmeleri gerekmez. Zaten var olan ürünlerini daha iyi, daha kaliteli, daha üstün özelliklerde yapmak için değiştirir ve farklılaştırırlarsa da ürün inovasyonu yapmış olurlar.
Yukarıdaki örneklerde bahsettiğimiz, kumaş, domates tohumu ve yumurta birer üründür. Bunların, pazardaki diğer kumaşlardan, domates tohumlarından ve yumurtalardan farklı ve değişik olacak şekilde geliştirilip üretilmeleriyle yapılan da ürün inovasyonudur. Yani, buruşmayan kumaş, daha verimli ve hastalıklara dayanıklı domates tohumu ve çekici ambalajlarda satılan Omega 3’lü yumurtalar ayrı ayrı birer ürün inovasyonudur.
Hizmet İnovasyonu: Bir işletme tarafından pazara sunulan, alıcılara sağlanan faydalar hizmet olarak adlandırılır. İşletmeler, hem ürün, hem de hizmet sunabildikleri gibi, sadece ürün veya sadece hizmet sunabilirler. Örneğin, hastaneler ve oteller genellikle sadece hizmet sunarlar. Ama restoranlar hem hizmet hem de ürün de sunarlar (yemekler onların ürünleridir). Bir bilgisayar üreticisi ürün sunar; bilgisayar onun ürünüdür. Ama sattığı bilgisayarı evimize kadar teslim ederse veya daha sonra bunun bakımını ve tamirini yaparsa hizmet sunmuş olur.
Thank you for visiting our website wich cover about Mantık. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.