tuz ve minaraller nedir?

 



Sagot :

Tuz: Asit ile bazın reaksiyona girmesi ile oluşur.


Günde Ne Kadar Tuz Tüketilmelidir?

Aşırı miktar tuz tüketimi yüksek tansiyon (hipertansiyon), damar sertliği ve kalbi besleyen damarlar olan koroner damarlarda sertleşme tıkanmalara neden olarak kalp krizi (enfarktüs) riskini arttırır. Bunun için önerilen günlük maksimum tuz miktarı 6 g.’dır.

Mineral Nedir? Minerallerin Sağlık İçin Önemi Nedir?

Mineraller; protein, yağ, karbonhidrat gibi organik; yani vücuda girdiğinde parçalara ayrılarak çeşitli reaksiyonlar sonucu enerjiye dönüşen maddeler değildir. Mineraller vücut sıvılarında ya da hücrelerin içinde belli oranlarda bulunarak yaşamsal fonksiyonların devamında yardımcı rolü üstlenir; parçalanmazlar, ayrışmazlar, dağılmazlar. Sadece yer değiştirirler. İnsan vücudunda en çok bulunan mineraller; sodyum, potasyum, kalsiyum ve fosfordur. 

Eczanelerde, çeşitli mineraller içeren “Kalsiyum Sandoz”, “Zinc”, “Magnesi”, v.b. gibi birçok ilaç vardır. Bunların hiçbiri normal beslenen bir insan için gerekli değildir. Bunlar ancak, bu mineralleri vücuttan kaybettiren (paratiroid bezi hastalıkları, kronik karaciğer, pankreas hastalıkları v.b.) hastalıkların varlığında kullanılmalıdırlar.