Belediyenin ana organları nelerdir ??



Sagot :

BELEDİYE YÖNETİMİNİN BAŞLICA ORGANLARI
1. Belediye başkanı :5 yılda bir halk tarafından seçilirler.
2. Belediye meclisi :Belediyenin genel karar organıdır. Üyeleri o yörenin halkı tarafından seçilir. Üye sayısı yörenin büyüklüğüne göre çoğalır. Belediye meclisine, belediye başkanı başkanlık eder.
3. Belediye encümeni : Belediyenin ikinci karar organıdır. Yazı işleri, hesap işleri, sağlık işleri,fen işleri,veteriner,teftiş kurulu müdürleri gibi yöneticiler belediye başkanının başkanlığında toplanır.
Önemli kararları belediye meclisi alır. Bu kararlar doğrultusunda işleri belediye encümeni yürütür. Belediyelerin bütçeleri, vali ya da kaymakam tarafından onaylanarak yürürlüğe girer.
BELEDİYELERİN GÖREVLERİ ŞUNLARDIR:
o Gıda maddelerinin sağlık koşullarına uygun olarak üretilip üretilmediğini denetler.
o Ekonomik alanda denetleme ve fiyat tespiti yapar.
o İş ruhsatları ve bina yapım belgeleri verir.
o Su işleriyle ve ısınmayla ilgilenir.

Ziyaretçi 1. B.Ş.B. Meclisi,

2. B.Ş.B. Encümeni,

3. B.Ş.B. Başkanı

B.Ş.B. meclisi ve encümeni karar organı niteliğindedir. Buna karşın B.Ş.B. başkanı yürütme organı görevini yapar. B.Ş.B. Meclisi belediye sınırları içerisinde kalan ilçe seçim çevreleri için belirlenmiş olan belediye meclis üye sayısının her ilçe için 1/5′i alınarak bulunan toplam sayı kadar üyeden oluşur. Görev süresi 5 yıl olan mecliste ilçe belediye başkanları doğal üye sıfatıyla bulunurlar. B.Ş.B. meclisi yılda Kasım, Mart, Temmuz aylarında olağan toplantısını yapar.
B.Ş.B. Encümeni kısmen karar kısmen ise yürütme organı niteliği taşır. B.Ş.B. başkanı veya görevlendireceği kişinin başkanlığında genel sekreter, imar,fen,hukuk,hesap ve yazı işlerini yürüten birim başkanlarından oluşur. İlçe belediye encümeninden farklı olarak seçilmiş üyesi yoktur. B.Ş.B. meclisinin toplantı halinde olmadığı zamanlarda onun yerine karar alabilir.
B.Ş.B. Başkanı seçmenlerin oyları ile 5 yıllık süre için seçilirler. B.Ş.B. başkanı yasaların kendisine verdiği yetkileri kullanır. Aynı zamanda ilçe belediyeleri ile eşgüdümün sağlanmasından sorumludur. B.Ş.B. başkanı büyük şehir ve ilçe belediye meclisi kararlarının yeniden görüşülmesini isteyebilir. Meclisler kararlarında 2/3 çoğunlukla ısrar ederlerse bu durumda meclis kararı kesinlik kazanır.


Kaynak: http://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/316966-belediyelerin-yonetim-organlari-nelerdir.html#ixzz2FuOdBJU0

Thank you for visiting our website wich cover about Sosyoloji. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.


Rans Other Questions