arkadasler bana madde madde alkolun zararlarını yazın kopyala yapsıtır serbest lutfen duzgun seyler yazın 50 maddeden asagı olanla silinecek en az her madde 4 kelime olmalı ya da okadar olmasada olur yani begenirsem silmem



Sagot :

- Aşırı alkol kullanımının beyin ve sinir sistemi üzerine önemli etkileri vardır. Beyin ve sinir hücrelerinin zarlarını zehirler veya uyuşturarak kullanılmaz hale getirir. Aynı zamanda alkol, geçici hafıza kaybına neden olabilmektedir. 

- Aşırı alkol kullanımı uyku bozukluklarına ve sabah yorgunluğuna da yol açabilmektedir. 

- Alkol göze giden görme sinirlerine de tesir eder. Sulanma ve ameliyat gerektiren görme bozukluklarına, hatta kimi zaman körlüğe neden olur. 

- Tepki reflekslerini azaltır, düşünme ve karar verme düzenini zayıflatır.

Sindirim sistemine zararları

- Alkol, midenin iç yüzeyini örten tabakayı tahriş eder. Gastrite yol açabilir. Midenin üst bölümünde, mide zarında ve yemek borusunun alt bölümünde yırtıklara neden olabilir. Mide ve yemek borusunda iç kanamalar meydana gelir. Kusma gözlemlenir.

- Uzun süre alkol kullanımı özellikle B vitaminlerinin (özellikle folik asit ve tiamin) ve diğer besinlerin emilimini engelleyebilir. Alkol kullanımı kesildiğinde bu sorunların çoğu ortadan kalkacaktır. Bununla birlikte, yağlanmış veya büyümüş karaciğer, alkol hepatiti veya yemek borusu varisleri gibi sorunlar acil tıbbi müdahale gerektirir.

- Alkoliklerde akut veya kronik pankreas iltihabı görülebilir.

Dolaşım sistemine zararları

- Alkol geçici olarak kan basıncını düşürebilir. Sürekli kullanıldığında ise kan basıncını yükseltebilir.

- Sürekli ve aşırı alkol kullananlarda kardiyomiyopati denilen, kalp kasını harap eden ve aritmiden (kalp atışları ritminde düzensizlik) kalp yetmezliğine kadar çeşitli önemli sorunlara yol açan bir hastalık da sık olarak görülür. Az miktarda alkol kullanımı da kalp hastalığı olasılığını artırır.

- Damar kireçlenmesine yol açabilir.

- Kansere neden olabilir. Alkoliklerde kalp-damar hastalıklarından sonra en sık ölüm nedeni kanserdir. Alkol kullanmayanlara göre kansere yakalanma olasılıkları oldukça yüksektir (özellikle gırtlak, yemek borusu, mide ve pankreas kanserleri).