Sagot :
Dünya
Dünya bütün canlıların içinde yaşadığı bir gezegendir. Canlılar için son derece önemli bir yere sahip olan dünyayı korumalıyız. Dünyaya zarar vermek canlıların yaşamına zarar vermek gibidir.
Son zamanlarda yapılan bir çok teknolojik buluş malesef dünyaya zarar veriyor. Teknoloji ve sanayi toplumu adeta dünyayı zehirliyor. Üretim ve aç gözlü toplumların dünyaya verdiği zarar tahmin bile edemeyeceğimiz boyutta.
Örnek olarak çevre kirliliğini verebiliriz. Fabrika atıklarından tutunda egzoz gazından çıkan gazlara kadar her türlü zararlı gazlar dünyaya zarar veriyor. Ozon tabakası deliniyor. Küresel ısınmayla dünya iklimi değişiyor.
Birey olarak duyarlı olmanın yanında sanırım en çok devletler düzeyinde duyarlı olak gerekiyor. Çünkü dünyanın dengesini değiştiren büyük çapta faleketler ancak büyük çapta önlemlerle düzelebilir. BirleşmişMilletler Dünya konusunda daha yapıcı önlemleri devletler düzeyindeki katılımla alırlarsa belki dünya yok olmaktan kurtulabilir.
Ayrıntılı Bilgi: Dünya , Güneş sisteminde üzerinde zeki yaşam olan olduğuna inanılan tek gezegendir . Ortalama 149.6 milyon kilometre olan Dünya-Güneş uzaklığı yaşam için çok uygundur. Bu uzaklık , Dünya’nın yüzeyinin , suyun sıvı halde bulunabileceği kadar ılık olması demektir. Eğer sıcaklık daha yüksek olsaydı su buharlaşabilir , daha düşük olsaydı donabilirdi. Aynı zamanda Dünya’nın solunabilir bir atmosferi vardır. Solunabilir atmosfer ve sıvı halde bulunan su , Dünya’da yaşamın ortaya çıkması ve gelişmesi için vazgeçilmez olan iki öğedir. Uzaydan Dünya’nın atmosferi , gezegenimizi saran mavi renkli ince bir tabaka olarak görünür. Atmosferde %77.6 oranında azot , %20.7 oranında oksijen bulunur. Atmosferin kalanını çok az miktarlarda bulunan diğer gazlar oluşturur. Dünya’nın atmosferindeki oksijen , tüm gezegenlerdekilerden çoktur. Yaşam için en önemli gaz oksijendir. Güneş ışınlarının bir bölümü Dünya’daki yaşam için zararlıdır. Ozon tabakası bir filtre görevi yaparak zararlı ışınları süzer. Bilim adamları , insan yapısı kloroflorokarbon (CFC) gazlarının ozon tabakasına zarar verdiğini ve kutup bölgelerinde ozon tabakasında incelmeler oluştuğunu saptadılar. Eğer bu gazların kullanımına son verilmezse , ozon tabakası daha da incelecek ve yeryüzüne ulaşan zararlı güneş ışınları nedeniyle kanser hastalıklarında artış gözükecek. Atmosfer tabakasının altında kabuk olarak bilinen ve üzerinde yaşadığımız katı bir yüzey vardır. Bu kabuğun bölünmüş olduğu küçük levhaların hareket etmeleri ve birbirlerini itmeleri sonucunda dağlar ve diğer yüzey şekilleri ortaya çıkar. Levhaların hareketleri depremlere neden olur. Dünya’nın , ortalama 376.284 kilometre uzaktaki yörüngesinde dolanan tek bir uydusu vardır. Latince adı Luna olan bu uydunun dilimizdeki adı Ay’dır. Dünya’nın kütleçekim kuvveti zamanla Ay’ın kendi ekseni etrafındaki dönüşünü yavaşlatmıştır . Ay’ın kendi ekseni etrafındaki dönme ve Dünya çevresindeki dolanma süreleri birbirine eşittir . İşte bu “eşzamanlı dönme” nedeniyle biz Ay’ın yalnızca bir yüzünü görürüz . Ay’ın arka yüzünü sadece uzay sondaları ve astronotlar görmüştür. Ay’ın kendisi nasıl oluşmuş olursa olsun , yüzeyindeki kraterlerin gökcisimlerinin çarpması sonucunda oluştuğunu bilyoruz. Ay’daki bazı kraterler Güneş sistemindeki en büyük kraterlerdir. Bunlardan bazılarını çıplak gözle bile görebilirsiniz . Bazı gökcisimlerinin Ay yüzeyine çok şiddetli çarpmalarından dolayı kabuk kırıldı , aşağıdan yükselen lavlar yayılarak yüzeyi kapladı . Sonradan soğuyup sertleşen bu lav ovaları karanlık renkleriyle hemen belli olur .Bu düzlüklere “deniz ” adı verilir.
Dünya ve uydusu Ay: Dünyanın uydusu ay, güneş sisteminin en büyük uydularından biridir ve güneşten sonra gökyüzünde gördüğümüz en parlak gökcismidir.Dünya’nın Güneş etrafındaki yolculuğu sırasında Dünya kendi etrafında dönerken;Ay da,bir yandan kendi etrafında dönüp bir yandan da Dünya etrafında dönüyor!
Thank you for visiting our website wich cover about Türkçe. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.