uzman bir piskolojik danışman saçma kelime yazanı şikayet ederim



Sagot :

Aşk acısı çekeriz, iş yaşamında sorunlar yaşarız, sosyal hayatta, aile hayatımızda, psikolojik ve sosyal sorunlar yaşadığımız çevre ve durumları çoğaltmak mümkün.Böyle zamanlarda hayatı anlamsız, sorunları çözümsüz, kendimizi ise çaresiz hissederiz.

Yaşam denen bu içsel ve kişiler arası yolculuğumuzda, sorunlar yaşadığımızda bir uzmandan destek almak, sorunları sağlıklı çözümlere ulaştırmak ve danışmanla birlikte içsel yeni keşiflerde bulunmak, hayatımıza ve kendimize dair yeni farkındalıklar yaratmak, yaşamımıza yeni bir renk, tat ve anlamlar katacaktır.

Psikolojik danışmanlık, bireyin iç çatışmaları, sorunları ve ruhsal bozuklukları üzerinde yoğunlaşıp kişisel sorunların çözülmesine, bireyin kendisiyle ve çevresiyle barışık hale gelip üretken ve verimli olmasına yardımcı olur.

Durumsal, kısa süreli ve uzun süreli sorun yaşayan bireyler, grup, aile, iş yaşamı ve sistemler danışmanlığın çalışma alanı içine girmektedir.

Kişiler arası ve kişinin kendisi ile olan iç yolculuğunu içine alır ve okul aile, kariyer gibi durum ve ortamlara uyum sağlama ve anlam vermeye 'yeterli olmayı keşfetme'' yolunda bireylere yardımcı olmaya çalışır.

 Psikolojik danışmanlık gizlilik, güven ve mahremiyet sağlanmasını gerektiren, danışan merkezli bir süreçtir. Bu süreç, danışan ile danışman arasında kurulan psikolojik etkileşim ve ilişki ile başlar, danışmanlık sürecinin başarılı olması için gereken koşulların sağlanması oranında gelişir ve ilerler.

 Psikolojik danışmanın amacı telkin yada tavsiyelerde bulunmak değil, danışanın daha önce farkında olmadığı duygu, düşünce ve isteklerinin bilince ulaşma süreci içinde, kendisini anlamasına ve geliştirmesine yardımcı olmaktır.

 Psikoterapi  yeniden ögrenme sürecidir, hayatımıza ve geçmişimize farklı perspektiflerden yaklaşabilme gücünü danışana kazandırmaya çalışırken, bu perspektiflerin ve sebep-sonuç ilişkilerinin gözden geçirilip yeniden ele alınabileceğini, denenebileceğini ve bundan da önemlisi yaşamımızı daha keyifli kılabilecek duygu, düşünce  ve davranışların edinilebileceği bir süreçtir.

 Bu süreç sırasında, geçmişteki olaylara yeni bakış açıları geliştirerek bakabilmede ve danışanın gün geçtikçe kendini yenileyen bir kişi olduğunu fark edebilmesinde onu cesaretlendiririz.

 Anlayış arayışı, insanları psikolojik danışman yada psikologlara yönlendirir. Anlaşılmak danışan ve danışmanı birbirine baglar ve zamanla ve sessiz biçimde gelişen güven duygusunun ilk tohumlarını atar.

 Psikolojik danışmanlık, danışanların insanları, olayları  ve olup bitenleri olduğu gibi görebilme olgunluğuna erişmelerine yardımcı olur.

 İnsanoğlu belirsizlikten hoşlanmaz. Psikolojik danışmanın görevlerinden biriside danışanın kesinlik ve egemenlik hissini artırmaktır. İnsanın hayatındaki olayları açıklaması ve uyumlu bir örüntü içinde sıralaması önemli bir adımdır. Bir sıkıntının sebebini bilmek ve adını koymak, onu kendi kontrolümüz altına almanın ilk adımıdır.

Danışanların kendilerini iyileştirebilecek potansiyele sahip olduklarını görmede ve hayatı olduğu kabullenip, herşeyi kontrol edemeyeceklerini kabullenmede psikololik danışmanlık etkili olur.

 'Neden beni görmek istediniz?'' yada  'Size nasıl yardımcı olabilirim?'' gibi cümlelerle başlayan danışan ve psikolojik danışman ilişkisi, çok insani bir ilişkidir.

 Unutmayın ki  ' BİLMEK VE EYLEME GEÇMEMEK, HİÇBİRŞEY BİLMEMEKTİR''

 ve yine unutmayın ki      'YARATTIĞINIZ DÜNYAYI ANCAK KENDİNİZ DEĞİŞTİREBİLİRSİNİZ''