kapadokya ve ıhlara vadisindeki eski yerleşim yerlerinin nerede oluşur



Sagot :

Türkiye’nin yürüyüş rotalarından biri olan Ihlara Vadisi, popülerliğini hala koruyor. Nevşehir- Kapadokya bölgesinde bulunur ve harika bir atmosfere sahiptir Ihlara Vadisi.

Özellikle Melendiz Çayı’nın görüntüsüyle birleşip olağanüstü bir manzara sunmayı da unutmaz üstelik. Her yürüdüğünüz yerde bir şeyler dikkatinizi muhakkak çekecektir.

Ihlara Vadisi yakınında bulunan otellerin veya pansiyonların birinde konaklayarak sizi içine çekecek yürüyüş planınıza ilk adımı atabilirsiniz.

Yüze yakın kilise kalıntılarını temiz hava eşliğinde görmek sizlere fazlasıyla iyi gelecek. Ihlara Vadisi içindeki yeşilliklerle, doğasıyla ve özellikle girişindeki merdivenlerinin çekiciliğiyle hayranlığınızı kazanacak yolculuklarınız arasında.

Kapadokya Ihlara Vadisi girişindeki merdiven 380 basamaktan oluşması sizi korkutmasın. Hem merdivenler dik değil hem de siz ilk adımı atın gerisi zaten sizi kendine doğru çekecektir. Keyfinizi vadiyi fotoğraflayarak daha da arttırabilirsiniz. Yolculuğunuz için Kapadokya Havalimanı’nı tercih edebilir ve bu büyülü yola hemen başlayabilirsiniz.

Ihlara Vadisi’ne Aksaray-Nevşehir kara yolunun 11. Kilometresinden sapılarak gidiliyor. Hasandağı’nın lavları ile oluşan kanyonda yol bulan Melendiz Çayı 14 km boyunca devam ediyor.
Ihlara Vadisi, jeomorfolojik özelliklerinden dolayı keşiş ve rahipler için uygun bir inziva ve ibadet yeri olmuş. Ihlara Vadisi’nde bulunan kiliselerde 6. Yüzyıldan 13. Yüzyılına sonuna dek uzanan duvar süslemeleri bulunuyor.
Vadi boyunca uzanan kiliseler iki gruba ayrılıyor. Ihlara’ya yakın olan kilise duvarlarında doğu etkisi göze çarparken, Belisırma yakınında Bizans etkisi hüküm sürüyor.
Ihlara Vadisi, bir yerleşim yeri olmaktan çok dini yönüyle tanınıyor. Kayaların her iki yanına oyulan yaklaşık 100 kilise görenleri şaşırtıyor. Vadi doğal yapısı itibariyle keşişler için eşi bulunmaz bir inziva yeri olarak kullanılmıştır.