namazın içindeki ve dışındaki farzlar nelerdir ?



Sagot :

Namazın içindeki farzlar altıdır:
1-İftidah Tekbiri: Kendisini duyacak bir şekilde tekbir getirmek, bazılarıda bunu şart olarak saymamışlardır. Bazı alimler bunun vacip olduğunu söylediler. Ancak Ebu Yusuf’a göre tekbir lafzından başkası yeterli değildir.
2-Kıyam: Farz namazında gücü yetenin ayakta durması.
3-Kıraat: İmam ebu Hanifeye göre farz kılınan kıraatın miktarı bir ayettir. Onların ikisine göre ise kısa üç ayet veya uzun bir ayet, uzunu ise ayrı ayrı altı kelime miktarıdır. El Fatiha okumakta rukun değil vacibtir.
4-Ruku: Ruku eden adlandırılacak, avuç içi diz kapağı hizasına gelecek bir şekilde bilinen rukuyu yapmak.
5-Sucud: Namaz kıldığı yere alnını ve burnunu koymasıyla iki defa secde etmek. Burnunun üzerine yapmakla iktifa etmek ancak özür varsa caizdir aksi takdirde izin yoktur. Ayrıca iki dizinden, iki avucunun içinden ve iki ayağının parmaklarından bir kısmını yere koyar. İki secde arasıda oturmak vaciptir. Oturmaya yakın bir şekilde kalkıp secdeye gitse bile yeterlidir. Bir rekaatta iki ruku ve üç secde ise caiz değildir.
6- Son ettehiyyat için ettehiyyatın miktarı kadar son oturuş.

Namazın dışındaki farzlar:
1- Hadesten taharet:
Abdestsiz olanın abdest alması, cünüp veya hayzlı ve nifaslı olanın gusletmesidir. 
2- Necasetten taharet:
Namaz kılanın, vücudunu, elbisesini ve namaz kılacağı yeri, necasetten yani dinimizde pis sayılan şeylerden temizlemesidir. 
3- Setr-i avret: 
Avret yerini örtmek demektir. Namaz kılarken açması veya her zaman başkasına göstermesi ve başkasının da bakması haram olan yerlerine (Avret mahalli) denir. Erkeğin avret yeri, göbeğinden dizi altına kadardır. Kadınların ise, yüz ve ellerinden başka her yeri avrettir. 
4- İstikbal-i kıble:
Namaz kılarken kıbleye dönmektir. 
5- Vakit: 
Namazı, vaktinde kılmaktır. 
6- Niyet:
Namaza dururken kalb ile niyet etmektir. Yalnız ağız ile söylemeye niyet denmez. Namaza niyet etmek demek, ismini, vaktini, kıbleyi, cemaatle kılınıyorsa imama uymayı, kalbden geçirmek demektir. Niyet, başlama tekbiri söylenirken yapılır.