Edebiyatta kapalı-açık heceler nelerdir? Lütfen örnek vererek cevaplayın.(saçma cevap yazanları şikayet ederim sadece bilenler yazsın lütfen)



Sagot :

Bir hece sesli harfle biterse böyle hecelere açık hece, sessiz harfle biterse kapalı hece denir. Aşağıda size açık ve kapalı hece örnekleri verirsem konuyu daha iy anlarsınız diye düşünüyorum.

Açık ve Kapalı Hece Örnekleri:
Ka-lem (Ka - açık hece, lem - kapalı hece)
A-ta-türk (A - açık hece, ta - açık hece, türk - kapalı hece) 

Açık Hece : (Detay) Bir hece sesli harfle biterse böyle hecelere açık hece, sessiz harfle biterse kapalı hece denir. Başka bir tanımla açık hece; tek bir sesli harften meydana gelen veya sesli harfle biten hecelere denir. Daha çok aruz vezninde nokta ile gösterilen kısa heceler için kullanılan bir ifadedir. Aruz vezninde bu heceler ancak üzerlerinde veya altlarında çizgi bulunduğu takdirde kapalı hece muamelesi görür ve çizgi ile gösterilirler.

Örneğin : a-na-do-lu, a-şı-la-ma gibi. ( * Bu heceler sesli harfle bittikleri için açık hecedir.)

Anlatımlı Örnek:
Otobüs kelimesi hecelerine O-to-büs şeklinde bölünür. Bu kelimenin (o) ve (to) heceleri sesli harflerle bittikleri için açık hece adını alırlar. (büs) hecesi ise sessiz harfle bittiği için, kapalı hece, yani uzun hece olarak değerlendirilir.

Arapça ve farsça’da ise sözcüklerde sesli harflerle yazılmayıp hareke ile gösterilen kısa hecelere verilen isim. 

Örneğin : ka-de-me, ha-se-ne gibi. 

* Aruz vezninde bütün açık heceler kısa hece olarak kabul edilir.

 

Kardeşim Burda Fazla anlamayabilirsin o yüzden ttnet vitaminden bak zaten bedava