Sagot :
tuz sıcaklık alınca eriyo oksijenin sıvılaşmasına yoğuşma denir
tuz mesela bir bardağın içerisine 1 kaşık tuz atıp karıştırıldığında tuz çözünür yani moleküllere bölünür 2)Oksijen gazı mevcut soluduğumuz havadan elde edilir.Bilindiği kadarıyla oksijen gazını elde edecek başka kaynakta yoktur.
Atmosferdeki havada %78 azot,%21 oksijen ve %1 argon gazları bulunur. Argon bir soy gazdır. Bununla beraber diğer soy gazlar kripton,neon ve xenon da havanın %0.1'ni oluşturur.
Bunların kaynama noktaları farklıdır. gazların bu özelliğinden hareketle, Hava,öncelikle özel yöntemlerle sıkıştırılarak buhar,toz ve karbondioksitten temizlenir. Daha sonra ileri derecede soğutulur ve daha da şıkıştırılarak sıvı hale gelen hava damıtmaya veya özel malzemelerin yüzüne çarptırılarak kaynama noktalarını farklılığından dolayı gazlar ayrışmaya başlar önce oksijen,daha sonra azot ve daha sonra da argon gazı ayrışır. Bu ayrışan gazlar kriyojenik tanklarda akışkan halde toplanır. Yine sanayi amaçla kullanılacaksa kriyojenik tankerlerle taşınarak dolum tesislerinde likit halde bulunan oksijen gazı veya diğer gazlar,gazlaştırılarak 150-250 BAR basınç altında çelik çekme tüplere doldurularak sanayi sitelerindeki kaynak işleri ile uğraşan işyerlerine servis yapılır. Oksijen gazı en az %99.5 saflığından aşagı olmamalı aksi halde kaynak yapmaya elverişli olmaz. Yine oksijen gazı % 99.9 saflığa kadar elde edilebilir. Bu saflıktaki oksijen gazı tıbbi amaçlı olarak hastahanelerde de kullanılır.
Thank you for visiting our website wich cover about Biyoloji. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.