su,hava,toprak'ın bize yararı

Sagot :

---------------SUYUN FAYDALARI----------------------
1- Hiçbir şey susuz yaşayamaz.

2- Göreceli su yetersizliği vücudun bazı fonksiyonları nı önce bastırır, sonra öldürür.

3- Su temel enerji kaynağıdır, vücudun "nakit akımıdır."

4- Su vücudun her hücresinde elektriksel ve manyetik enerji üretir, bize yaşam gücü verir.

5- Hücre yapısındaki maddeleri birbirine bağlayan bir yapıştırıcıdır.

6- DNA hasarını önler ve onarım mekanizmaları nın daha iyi çalışmasına yardımcı olur, böylece üretilen anormal DNA sayısı azalır.

7- Bağışıklık sisteminin (bütün mekanizmaları nın) merkezi olan kemik iliğinde, bu sistemi kanser de dahil olmak üzere, çeşitli hastalıklara karşı güçlendirir.

8- Bütün besinlerin, vitmin ve minerallerin temel çözücüsüdür. Vücutta besinleri küçük parçalara ayırır, sindirimlerinde ve son metobolik aşamalarında görev yapar.

9- Besinlere enerji verir ve parçalanan besinler sindirim sırasında bu enerjiyi vücuda aktarır. Susuz yenen yemeğin vücut için hiçbir enerji değeri yoktur.

10- Su, besinlerdeki gerekli ögelerin emilimini artırır.


Toprak FAYDALARI


Toprağın ekosistemler için temel rolü, ekosistemdeki dinamizmin te­mel ayağım oluşturan ve temel üretimi sağlayarak ekosistemin tüm canlı unsurlarım besleyen bitkiler için besin elementi deposu olmasıdır. Aynı zamanda tüm canlıların yaşamı için mutlak surette gerekli olan suyun süzgeci ve deposu olan toprak, eşsiz bir doğa harikasıdır, insanoğlu açı­sından bakıldığında, dünyada bitkisel besin maddesi üreten 3 bin bitki türü bulunmaktadır. Bunlardan sadece 15 kadar bitki türü, dünya nüfusunun %90′ını doyurmaktadır. Bunlar toprakta yetiştiğine göre, toprak, besinlerimizin %78′ini oluşturan bitkisel besinlerin doğrudan doğruya, geriye kalan et, süt, yağ, yumurta, gibi besinlerimizin de %21′nin dolaylı olarak kaynağıdır.



TEMİZ HAVANIN FAYDALARI 

Beynin de diğer bütün organlar gibi oksijen ve gıdalarla beslendiğini belirten uzmanlar, çevre kirliliğinin hafızanın zayıflamasına yol açtığını belirterek, temiz havanın beyin sağlığı için önemini vurguladı.

Beynin ağırlık olarak vücudun yüzde 2’sine sahip olduğu halde vücuda giren oksijenin yüzde 20’sini, şekerin ise büyük bölümünü tek başına tükettir. Oksijen oranının büyük şehirlerde ortalama yüzde 20’lerde gezindiğini belirten uzmanlar, beyni korumak için ilk yapmanız gerekenin bol oksijenli hayata önem vermek olduğunun altını çiziyor ve ekliyorlar: Çevre kirliliği hafıza zayıflamasının ilk sorumlularından. Temiz hava beyin sağlığı için birinci şarttır...

Kapalı bir odada bir süre kalınca, başınız ağrımaya başlar. Dersten her çıkışımızda öğretmenimiz, pencereleri açmamızı, sınıfı havalandırmamızı niye isterdi sanıyorsunuz...

Nefes alırken akciğerlerimize hava dolar. Aldığımız bu havanın oksijeni, kanımızın temizlenmesini sağlar. Nefes verirken kanımızdaki kirli gazları, özellikle karbondioksit gazını dışarı atarız. 

Oksijeni bol olan hava temiz havadır. Sağlıklı olabilmek için her fırsatta, açık havada gezmeliyiz. Temiz hava, vücudumuza canlılık verir. Kapalı yerde uzun süre oturduğumuzda başımız ağrır, vücudumuzda bir halsizlik hissederiz. 

ODAMIZIN HAVASININ TEMİZLİĞİ 

Oturduğumuz odanın, çalıştığımız ortamın, ders yaptığımız sınıfın havası çabuk kirlenir. Nefes alıp verdikçe, bu kapalı yerlerin havası bozulur, oksijeni azalır. Odamızda yanan soba, ocak ve benzeri ısınma araçları da içerdeki havanın bozulmasına sebep olur. 

Sık sık havalandırmadığımız yerlerin kirli havası temizlenmez. Sağlıklı yaşamak istiyorsak, oturduğumuz yerleri sık sık havalandırmalıyız. Kapı ve pencereleri açmak, içeriye oksijenli havanın dolmasını ve içerdeki karbondioksitli havanın da dışarı atılmasını sağlar. Kirli hava hafiftir. Kapı ve pencere açılınca hemen üstten dışarı çıkar. Ağır olan temiz hava ise alttan içeriye dolar.

Yatak odasına canlı çiçek koymayın
Ayrıca yatak odalarında geceleri çiçek ve benzeri saksı bitkilerini de bulundurmamak gerekir. Bitkiler geceleri oksijen alır, karbondioksit çıkarır. Bu durum havadaki oksijeni azaltır, zararlı bir gaz olan karbondioksiti çoğaltır. Oksijenin azalıp karbondioksit gazının artması havanın kirlenmesi demektir.



NOT ALINTIDIR