Sagot :
Kimyanın Bilim Olma Süreci
Kimyanın bir bilim sayılması 18. yüzyılın sonlarına doğru olmuştur. 18. yüzyıla kadar gecikmesinin nedeni yanma olayını açıklayamamaktır. Johann Becher ve Geoarge Stahl adlı iki alman kimyacı tarafından bulunan teoriye göre yanan madde ateş maddesi adı verilen filojistan çıkarır. Onlara göre bir madde yandığında az miktarda kül ortaya çıkıyorsa o maddede çok miktarda filojistan bulunuyor demektir. Bu teori elementlern ateş, su , toprak , hava sayıldığı dönemlerde kabul edilebilir bir teoriydi. Ama bu dönemlerde yapılan deneyler sonucunda bu teorinin bazı eksiklikleri olduğu anlaşıldı. Örneğin bazı maddeler yandıktan sonra kütlesi azalıyor yada kütlesi artıyordu. Bu sorunun cevabını alamadıkları için kimya bir gerileme sürecine girdi.
Daha sonra Filojiston teorisini savunan kimyacılar yeni bir teori ortaya attılar. Bu teoriye göre filojiston serbest kaldığında diğer maddeler gibi katı olmayıp gaz halinde gökyüzüne yükseldiğini savudular yani filozistan negatif kütle taşımaktaydı. Ancak bu teoride kabul edilmedi. Bunun ne olduğunu anlamaya çalışan bilim insanları 18. yy sonlarına doğru çalışmalara hız verdiler.
Thank you for visiting our website wich cover about Kimya. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.