Sagot :
Pascal ilkesinden yararlanılarak yapılmış ve bu ilkeyle çalışan araçtır.Ayrıca sıvı basıncına da bir örnektir.Sıvı basıncının nasıl iletildiğini anlatır...
• Su cenderesinin her iki kolunda da hareketli pistonlar bulunur. (Su cenderesinde her iki borunun üstünde hareketli pistonlar bulunur).
• Su cenderesinde küçük pistona kuvvet uygulandığında sıvıda oluşan basınç, Pascal prensibine göre sıvı tarafından sıvının dokunduğu her noktaya dolayısıyla büyük pistona da aynen iletilir. Büyük pistonda yüzey büyük olduğu için daha büyük basınç kuvveti elde edilir.
• Su cenderesinde büyük pistonda elde edilen basınç kuvveti ile istenilen yük kaldırılabilir.
• Su cenderesinde büyük pistonda elde edilen basınç kuvveti, kaldırılan yükün ağırlığına eşittir.
• Su cendereleri, küçük kuvvetlerle büyük yükleri kaldırmak (küçük kuvvetlerden büyük kuvvetler elde etmek) için kullanılırlar. (Yani kuvvetten kazanç sağlarlar).
Su cenderesi bir tür basit makinedir.Bu makine çalışırken kuvvetten kazanç sağlar.Fizik kanunları gereği bu süreç dengelenmesi gerektiği için yoldan kaybeder.Yani daha az kuvvet uygulayarak daha çok baskı oluşturur.Bunun gerçekleşmesindeki en büyük etken sıvıların basıncı eşit olarak iletmesidir.Bu durumu grafikle açıklamak gerekirse
Seviye farkı yoksa veyahutta eser miktar kabul edilip hesaplanmaya katılmıyorsa bir kabın içindeki sıvı,kabın her bir noktasına eşik miktarda basınç uygular.Burda kilit nokta düşük kuvvetin uygulandığı yüzeyin yüksek kuvvetin oluşacağı yüzeyden orantısal olarak küçük olması gerektiğidir.Bu yüzey alanı farkının sağladı fayda şudurki basıncın tanımına bakarsak basınç birim yüzey başına uygulanan kuvvetdir.Yani sistemdeki 10 birim yüzeylik alana birim yüzey çarpı basınçtan 10 x basınç kuvveti düşüyorken,30 birin yüzeylik büyük parçaya birin yüzey çarpı basınçtan 30 x basınç kuvveti düşer.Dolayısıyla küçük yüzey alanına sahip parçaya F kuvveti,büyük yüzey alanına sahip parçaya 3 F basınç uygularsak sistem aynen dengede durur.Bu demektirki 1.5 tonluk bir arabayı kaldırmak için 0.5 ton basınç yapan bir motor yeterli olacaktır.Tabiki bu oran orjinal sistemlerde daha büyük olabilir örneğin 100 kiloya 1500 kilo kaldırmak gibi 15 katlık bir oran olabilir.Böylece bir radyo teyp oynatma motoruyla bile bir arabayı kaldırabiliriz.
Thank you for visiting our website wich cover about Fizik. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.