kromozlarla taşınan kalıtsal hastalıklar nelerdir?



Sagot :

X ve Y kromozomları, cinsiyet kromozomlarıdır.
Cinsiyet kromozomlarıyla ilintili hastalıklara, X-bağlantılı hastalıklar adı verilir, çünkü bunlar, X cinsiyet kromozomunda taşınan bir genden kaynaklanmak­tadırlar. X-bağlantılı hastalıklar genellikle erkeklerde görülür, çünkü erkeklerde yalnızca bir tane X cinsiyet kromozom bulunur ve erkeklerde bulunan ikinci cinsiyet kromozomu, Y kromozomudur.
Bu nedenle, bir erkeğin tek X kromozomunda bulunan bütün değişinime uğramış sağlıksız genler ifade bulacaktır, çünkü onlara karşılık, değişinime uğramamış, sağlıklı gen taşıyan ikinci bir X kromozomu yoktur. Aynı şekilde, kadınlar, iki X kromozomuna sahip olduk­larından, sağlıksız, değişinime uğramış gen taşıyıcısı olabilirler. Yani, bir çift kromozomun tekini çocuklarına aktarabilirler, ancak onların diğer X kromozomundaki normal gen, onları sağlıklı tutar. Kadınlar, ancak, değişinime uğramış gen baskın ise veya bir çekinik değişinimden iki kopya almışlarsa etkilenebilirler.


Kaynak: http://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/277671-x-ve-y-kromozomlariyla-tasinan-hastaliklar-nelerdir.html#ixzz2ECYfxuN4

Renk körlüğü down sendromu hemofili orak hücreli anemi

RENK KÖRLÜĞÜ: Kırmızı ve yeşil rengi ayırt edememedidir. çekinik genle taşınır.x geniyle taşınır.Erkeklerde bu gen varsa erkek kesin hastadır. dişilerde 2 gendede varsa hastadır.1 gende varsa taşıyıcıdır.yoksa sağlamdır.

DOWN SENDROMU:Geniş elli kısa parmaklıdır.down sendromu olan kişiler birbirlerine benzerler.Vücut hücrelerinde 47 kromozom vardır.Bu 1 fazlalık hastalığa neden olur.Böyle kişilerde zeka geriliği görülür.

HEMOFİLİ: X kromozomu üzerinde çekinik bir genle taşınır.Kanın pıhtılaşamamasıdır.Pıhtılaşmayı sağlayan protein üretilemez.Küçük bir kanamada bile kişinin ölümüne sebep olabilir.

ORAK HÜCRELİ ANEMİ:Çekinik genle taşınır.Alyuvarlar böyle kişilerde küçük ve orağa benzer.Alyuvar hücreleri küçük olduğu için yeterli oksijen vücuda taşınamaz

 

alıntıdır