Kuraklık ve orman yangınları hakkında yazı yazar mısınız lütfen  :D



Sagot :

Dünyada her geçen yıl biraz daha azalan ormanlık alanların yok olmasının en büyük nedeni olan orman yangınları, doğal ya da insan kaynaklı nedenlerden ortaya çıksa da aslında bu felakete neden olan en büyük etken bizzat insanın kendisidir. Doğal sebeplerle meydana gelen orman yangınları “meteorolojik nedenlerden kaynaklanan doğal afetler” grubuna dahil olsa da, bu tür doğal etkenlerin tetiklediği yangınların sayısı oldukça azdır. Yıldırım düşmesi, çok yüksek sıcaklıklar ya da yanardağ patlamaları gibi doğal nedenlerden gelişen orman yangınlarının sayısı, insani sebeplerden oluşan yangınlarla kıyaslandığında çok küçük bir orana sahiptir.

Sigara ve bazı tarımsal ürünler nedeniyle çıkan orman yangınlarının her geçen gün biraz daha arttığı günümüzde, bu felaket nedeniyle geniş ekosistemler dahi yok olabilmektedir. Her ne kadar modern çağ insanları çok fazla üzerinde durmasa da orman yangınları, iklim değişiklikleri ve kuraklık gibi uzun vadeli ciddi doğal afetler yaşanmasına dahi neden olabilir. Ekolojik zararı nedeniyle orman yangınları, insanların önlemek ya da gidermek için herhangi bir şey yapamayacağı ve çok uzun yıllar boyunca devam ederek dünyadaki yaşamı muazzam derecede etkileyecek felaketleri tetikleyebilmektedir.

Cam kırıklarının da büyük bir etken olduğu orman yangınları, çoğu zaman piknik yapan insanların yanlarında götürdüğü şişe, kavanoz gibi cam eşyalar nedeniyle çıkar. Doğal yapısı itibarıyla bir büyüteç görevi gören cam eşyalar, güneş ışığını orman yüzeyindeki kuru bitki örtüsünün üzerinde belirli bir noktaya odaklayarak yangınların başlamasına neden olabilir. Cam yüzeyden geçerek odaklanan güneş ışınları kuru bitki örtüsünün çok yüksek sıcaklıklara çıkmasını ve bunun da bir sonucu olarak bitki örtüsünün alev almasını sağlayabilir.

Dünyadaki yaşamı en çok etkileyen doğal afetlerden biri olmasına rağmen insanlar tarafından pek de önemsenmeyen kuraklık, en az deprem ya da yanardağ patlaması kadar ciddiye alınması gereken felaketlerden biridir. Kuraklık felaketinin insanlar tarafından bu kadar az önemsenmesinin en büyük nedenlerinden biri, deprem ya da Tsunami gibi felaketlerle kıyaslandığında kuraklığın çok daha uzun vadede etkisini göstermesidir. Bir sel baskını dakikalar içerisinde geniş bir alanı etkileyebilirken, kuraklık uzun yıllar boyunca gelişimine devam ederek uzun vadede bir bölgenin tamamen kurumasına neden olabilir.

Kuraklık ile ilgili araştırma yapan bilim adamları, bu doğal afetin herhangi bir zamanda dünya üzerindeki hemen hemen her yerde meydana gelebileceği sonucuna ulaşmıştır. İnsan vücudunun büyük bir bölümünün sudan oluştuğu ve insan yaşamı için suyun en az Oksijen kadar önemli olduğu düşünüldüğünde, kuraklık sonrası oluşan nem eksikliğinin de insan üzerindeki etkileri daha iyi anlaşılmış olur. Havadaki nem miktarında oluşan dengesizlikler nedeniyle meydana gelen kuraklık, bir bölgede su kıtlığının büyük bir oranda ve çok uzun bir süre yaşanmasına neden olarak iklimsel değişikliklere dahi neden olabilir.

Küresel ısınma ve kuraklık ve bir de orman yangınları   Günlerdir kaygıyla ve üzüntüyle izliyorum. Her yer yanıyor, tüm güzellikler birer birer siyah bir örtüyle kaplanıyor ve tüm güzellikler kararıyor. Milyonlarcaağaç milyarlarca kuş, böcek, diğer hayvanlar ve insanlar yanıp kül oluyorlar.
Küresel ısınma, çevre felaketi; adını ne koyarsanız koyun çocuklarımızdan ödünç aldığımız dünyamızı yok etmeye doğru dolu dizgin gidiyoruz. Ömründe bir kedinin başını okşamamış, susamış bir köpek yavrusuna su vermemiş insanlar ne yazık ki dünyamızı elimizden alıyorlar.

Yaşadığım ile 5 km uzaklıkta bir köyden 540 m2 büyüklüğünde bir bahçe almıştım. içinde 4 adet zeytin ağacı bulunan küçük bir bahçeydi. zaman içerisinde bahçeye 15 tane meyve ağacı diktim ve hala da ağaçlara gözüm gibi bakıyorum. geçtiğimiz yıl aynı yerde bahçe sahibi olan birkaç kişiden inanamadığım bir tepki aldım. Bu kişiler buradaki bahçeleri ev yapmak amacı ile aldıklarını, ancak birinci derecede tarım arazisi olduğu için ev yapmak için izin verilmediğini, kendilerinin buradaki arazileri tarım arazisi kapsamından çıkarmaya ve imara açılmasını sağlamaya çalıştıklarını ama benim ve benim gibi düşünenler ve bahçeye ağaç dikenler yüzünden tarım arazisi statüsünden çıkaramadıklarını söylediler. 

Tepkileri duyunca dehşete düştüm. bahçemin etrafını çevirirken tel örgülerin altına 15-20 cm beton dökmemi söyleyenlere bile "hayır beton doğanın düşmanıdır doğayı öldüremem" diyen "ben" artık neden küresel ısınma var, neden kuraklık var diyenlere sadece gülüyorum. Nedeni ortada değil mi?  ben yazmadım ama bu olur işallah