ücretsiz, lisanslı,demo,paylaşılan yazılım türleri açıklamaları



Sagot :

Demo yazılım

Demo yazılım, ücretli olan bir programın; bir kaç özelliğini görebilmeniz yada birkaç gün bu programı kullabilmeniz için hazırlanmış programın küçük versiyonudur. Programın reklamı da diyebilirsiniz buna. Örneğin herhangi bir oyun demosunu yüklediğinizde en fazla bir kaç etap gidebilirsiniz, yada herhangi bir program yüklediğinizde 30 gün kullanabilirsiniz sonra sizden ürün anahtarını isteyecektir, bu ve bunun gibi yüklediğiniz programı tam seviyede kullanamadığınız programlar demo yazılıma örnektir.

ücretsiz yazılım

Ücretsiz yazılım adı üzerinde hiç bir ücret ödemeden sahip olabileceğiniz bir yazılım.

lisanslı yazılım

Lisanslı yazılım, bu yazılıma yada programa sahip olabilmeniz için bir lisans bedeli ödemek zorundasınız, örneğin demosunu beğendiğiniz bir programı almak için başvurduğunuzda ve ücretini ödeyerek aldığınızda bu programın lisansınıda almış oluyorsunuz. Lisanslı yazılım = ücretli yazılım da demektir bir nevi.

Paylaşılan yazılım (Shareware)

“Share” kelimesi paylaşma anlamına gelmektedir. Shareware lisansı, bilgisayarınıza kurduğunuz programı belli bir süre ücretsiz olarak denemenize olanak tanıyan bir sistemdir. Programcının belirlediği bu süre sonunda eğer programı kullanmaya karar verdiyseniz belli bir ücret ödemeniz gerekiyor.

Shareware programlarındaki kısıtlamalar sadece kullanım süresi olarak karşımıza çıkmıyor ayrıca yaygın olarak kullanılan bir yöntem olan programın bazı özelliklerin deneme sürümlerinde iptal edilmesi de kullanılmaktadır. Bu tip kısıtlamalarda genelde zaman kısıtlaması yer almaz.

Bu durumda programın gelişmiş bir kaç özelliğinin iptal edilmiş özelliklerine ihtiyacınız varsa belli bir ücret ödemelisiniz.

Bu sistemde sıkça uygulanan yöntemde ücreti ödedikten sonra size bir şifre gönderilir. Siz bu şifreyi programdaki bir alana yazarak programı deneme sürümündeki kısıtlamalardan arındırabilirsiniz. Bu durumda program shareware olmaktan çıkar, ve shareware lisansında izin verilen serbestçe dağıtım hakkı ortadan kalkar. Ayrıca lisansa bağlı olarak ek bazı yükümlülükler de gelebilir. Sonuçta programın lisans türü, o şifrenin girilmesiyle değişmektedir. Size verilen şifreyi diğer kullanıcılar ile paylaşamazsınız ve şifre girilerek kısıtlaması kaldırılmış programı başkalarına dağıtamazsınız.

Merhaba!

Yazılımcılar çeşitli bilgisayar programları yazar, ve bunları diledikleri şekilde lisanslayıp dağıtırlar. Lisans türlerini inceleyelim:

1. Ücretsiz yazılım

Bu yazılımları yazan programcılar programlarını insanlarla bedava paylaşır. Bu tür programlar genellikle reklam içerir. Bazı yazılımcılar hiç kar amacı gütmeden bu işi yapıp ücretsiz yazılım yaparlar, Wordpress adlı yazılım buna örnektir.

2. Lisanslı yazılım

Lisanslı yazılımlar belirli süre ile veya süresiz bir şekilde, belirlenmiş bir kullanım amacı ile dağıtımı yapılmış yazılımlardır. Lisanslı yazılımlar genellikle ücretli dağıtılır. Bazı programlar öğrencilere ücretsiz lisans dağıtır, ve bu lisansı öğrencilikleri boyunca ücretsiz sağlar.

3. Demo yazılım

Demo yazılım ücretli bir yazılımın çalıştığını göstermek amacıyla, genelde eksik özelliklerle sağlanan yazılım türüdür. Demo yazılımlar reklam içerebilir, süre sınırlı olabilir.

4. Paylaşılan yazılım

Paylaşılan yazılım demoya benzer bir türdür. Genelde demodaki gibi eksik özelliklerle değil, tam özelliklerle ücretli bir programı kullanırsınız. Ancak bu programlar deneme süresi sonunda kullanılamayacak hale gelir, ve sizden ücretli bir lisans almanızı ister.

Başarılar dilerim :)