Bir Böbrek Nasıl Çalışır?



Sagot :

Böbrekler, fiilen kanımızdaki artık maddelerin büyük bir çoğunluğunu temizlemek suretiyle çalışır ve sağlığımız açısından hayati önem taşır. Her insanın karnının arka boşluğundan geçerek mesaneye giren ve idrar yolu adı verilen iki adet tüp vardır.

Kan, böbreğin içindeki ince tüpler tarafından pompalanır ve zararlı artık maddeler, bu kanallardan dışarı çıkıp idrar yolundan mesaneye iner. Burada vücuttan idrar olarak atılmaya hazırdır. Böbrekler aynı zamanda, tansiyonu düzenlemeye yardımcı olan bazı hormonları da üretir.

Hücreler, besinlerin içinden geçtiği, bir zarla çevrili jölemsi sitoplazmalardan oluşur.


Böbrekler fasulye biçiminde, kırmızımtrak-kahverenkli sert iki organdır. İnsan böreği 10 cm. boyunda ve 5 cm enindedir. Ağılıkları 450 gr.’dır. Karnın çok iyi korunmuş bir bölümünde, belkemiğinin iki yanında, bütün öbür organların arkasında bulunur. Sağ böbrek, sol böbrekten biraz daha düşük durumdadır. Her böreği koruyucu bir yağ katmanı kuşatır. Üç büyük boru, böreğin ortasına yakın bir yerde böbreğe girerler. Burada küçük bir havuz vardır. Bu borulardan iki tanesi kan damarlarıdır. Bu kan damarlarından biri kanı kalpten böbreğe taşıyan böbrek atardamarıdır. Öbürü ise, böbrekten çıkan kanı götüren böbrek toplardamarıdır. Üçüncü boru idrar borusudur. İdrar borusu idrarı idrar borusuna taşır.

 

 

 

 

tşkr etmen yeterli