Sagot :
Grip her sene kış aylarında salgınlarla ortaya çıkan bir hastalık. Bu sebeple önümüzdeki kış aylarında da bir grip salgının olması sürpriz olmayacak. Peki, son birkaç senedir dünya gündemini meşgul eden, Dünya Sağlık Örgütü’ nün milyonarca insanı yatağa düşüreceğini ileri sürdüğü kuş gribi salgını acaba bu sene olacak mı? Grip aşıları bunu önleyebilecek mi?
Kümes hayvanları ve kuşlardaki grip salgının insanlar arasında da olup olmayacağı belli değil, ama böyle bir salgın ihtimali var. Çünkü, her 20-30 yılda bir, tüm dünyayı saran salgınlar, yani pandemiler ortaya çıkıyor. Son pandemi 36 yıl önce, 1968 yılında gerçekleştiği için bu yıl ya da önümüzdeki yıllarda bir salgın bekleniyor.
Tüm dünyayı saran bir salgının olabilmesi için, insanların bağışık olmadığı yeni bir virüsün ortaya çıkması gerekiyor. Bir pandemiye yol açabilecek aday bir virüs de var ki, o da kuş gribi virüsü adıyla bilinen kod adı H5N1 olan virüs.
H5N1 virüsü, esasında kuşlarda ve kümes hayvanlarında gribe neden olan bir grip virüsü türüdür. Asya’ ya göçmen kuşlarla geldiği düşünülen H5N1 virüsü başta tavuk, ördek olmak üzere kümes hayvanlarına bulaşmış ve milyonlarcasının ölümüne yol açmıştır. H5N1 virüsü, kuşlardan başka kedi, domuz ve kaplanlarda da görülmüştür, ama çok şükür ki, şimdilik sadece kuşlar arasında yayılma özelliğine sahiptir, insanlara ‘çok zor’ bulaşmaktadır.
H5N1 virüsünün insanlara da bulaşabildiği ilk kez 1997 yılında saptanmış ve bugüne kadar birkaç yüzden fazla insanın hastalanmasına ve yüz kadarının da ölümüne yol açmıştır. Bu insanların virüsü doğrudan kuşlardan aldıkları, virüsün insandan insana bulaşmadığı düşünülmektedir.
Ancak, uzmanları ürküten, bu virüsün mutasyonlara, yani bir takım değişikliklere uğrayarak, insanlara kolayca bulaşma ve insandan insana da kolayca yayılma özelliğini kazanmasıdır. İşte, bu durum gerçekleştiğinde dünya çapında bir grip salgını da kaçınılmaz olacaktır.
Bu virüsü ortadan kaldırabilmek için 10 milyonlarca kümes hayvanı katledilmiş, ama maalesef başarılı olunamamış, virüs kümes hayvanları ve kuşlara adeta yerleşmiştir. En önemlisi de, evcil ördeklerin ve kışın güneye göç eden yabani kuşların bu H5N1 virüsünü hiçbir hastalık belirtisi göstermeden taşıyabilmeleridir.
H5N1 virüsü, hasta kuşlardan sağlam kuşlara tükürük, burun salgısı ve dışkı içinde bulunan virüsler aracılığı ile bulaşır. Kuş gribi virüslerinin insanlara nasıl bulaştığı kesin olarak bilinmemekle beraber, Asya ülkelerinde kuş gribine yakalanıp ölenlerin çoğunun tavuklarla doğrudan temasları olan kimseler olduklarının saptanması, insanlara bulaşmanın da hasta kuşlara ait salgılardaki virüslerle olabileceğini düşündürmektedir.
Ancak, kuş gribi virüslerinin insanlara doğrudan kuşlardan değil de, özellikle de insanlarla iç içe yaşayan bazı hayvanlar aracılığıyla geçmesi daha yüksek bir ihtimaldir. Bu hayvan da domuzudur. Çünkü, domuzlarda hem insan ve hem de kuş virüsleri beraber barınabilmektedirler. Domuzların hücrelerinde insan ve kuş virüslerinin DNA’larının karışmasıyla, insanlar arasında kolayca yayılabilecek ‘yepyeni bir virüs’ ortaya çıkabilecek ve bu virüs de bu yılki pandeminin etkeni olabilecektir.
Read more: http://www.mailce.com/kus-gribinin-bu-seferki-faturasi-cok-agir-olacak-grip-ve-kus-gribinin-farklari.html#ixzz2DFeVY3Cq
Thank you for visiting our website wich cover about Türkçe. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.